Conner Rousseau (SP.A): "Klimaatbeleid zou terug naar het federale niveau moeten kunnen"  

"Voor mij moet het mogelijk zijn dat iets als klimaat, waar we nu vier ministers hebben maar nul beleid, terug naar het federale niveau gaat." Dat zegt Conner Rousseau, voorzitter van SP.A, in "De ochtend" op Radio 1. Zijn partij wil meewerken aan een staatshervorming, maar wil dan niet enkel beleidsonderwerpen naar Vlaanderen brengen. 

Als het de volgende regeringsperiode tot een staatshervorming komt, wil SP.A niet zomaar "regionaliseren om te regionaliseren". Zomaar takenpaketten van het federale (Belgische) niveau naar Vlaanderen brengen, is volgens voorzitter Conner Rousseau geen goed plan. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

"Voor mij moet het mogelijk zijn dat iets als klimaat, waar we nu vier ministers hebben maar nul beleid, terug naar het federale niveau gaat", zegt Rousseau. "Als het om een efficiëntie-oefening gaat, moet je in de twee richtingen kunnen kijken." 

Op dit moment is het beleid rond klimaat en leefmilieu verdeeld over de Vlaamse, Waalse, Brusselse en federale regering. Maar voorlopig lijkt een uitgebreide staatshervorming niet aan de orde. Wel doet het scenario de ronde waarbij een staatshervorming tegen 2024 wordt voorbereid. 

Zweden

Rousseau kwam ook terug op zijn nieuwjaarsspeech van afgelopen zondag. Op de nieuwjaarsreceptie van SP.A verdedigde hij dat veiligheid en migratie ook linkse thema's zijn.

In "De ochtend" noemt hij daarover het voorbeeld van Zweden, waar de socialisten besturen met de groenen, met gedoogsteun van (centrum)rechtse partijen. Opvallend, want Zweden komt de laatste maanden net vaak in het nieuws met bendegeweld, onder andere in de Zuid-Zweedse stad Malmö. 

Meest gelezen