"Toen mijn schoondochter de rits van het zitkussen opende, riep ze plots: "Kijk, geld!""

Het was een koopje, toen Howard Kirby uit Owosso, in de Amerikaanse staat Michigan, enkele weken geleden een aantal tweedehandszetels kocht voor zijn 'mancave'. Maar echt tevreden was de bejaarde man niet: een van de zetelkussens voelde erg oncomfortabel aan. Toen zijn schoondochter daarna het kussen openritste om te zien waarom het kussen zo hard aanvoelde, bleek de verrassing compleet. Meer dan 43.000 dollar werd er namelijk in teruggevonden.

Kirby op nieuwswebsites ABC 12 en WNEM TV 5: "Nadat ik een aantal zetels gekocht had voor 70 dollar (63 euro), vond ik, eenmaal ze thuis in mijn 'mancave' stonden, dat je op eentje toch niet echt makkelijk zat. Na een tweetal weken was ik het beu. Toen ik mijn schoondochter dan de zetel liet uitproberen, kon ze niet anders dan dat te bevestigen. Maar zij ging daarna op onderzoek uit, hoe het zou komen dat dat kussen zo oncomfortabel hard was. Ze deed het zitkussen via de rits open, trok er iets uit en riep luid: "Kijk, geld!" Ik moet me nu nog in mijn arm knijpen om zeker te zijn dat dit wel allemaal echt is." In totaal werd 43.170 dollar (38.900 euro) in het kussen gevonden.

En dan te bedenken dat we eerst de zetels hadden willen verbranden

"Mijn eerste gedachte was: wat kan ik hiermee allemaal doen? Mijn huis afbetalen of mijn dak vernieuwen. Het was alleszins een extraatje voor mijn pensioen. Volgens een advocaat die ik raadpleegde mocht ik het geld immers houden. Maar dan vroeg ik me af wat Jezus zou doen? Die zou het natuurlijk teruggeven aan de rechtmatige eigenaar."

Kirby stapte terug naar de tweedehandszaak waar hij de zetels gekocht had. Daar liet men hem weten dat de zetels binnengebracht waren door Kim Fauth-Newberry, wiens grootvader onlangs overleden was: "We hadden er geen flauw benul van dat mijn opa zo’n groot bedrag in zijn huis weggestopt had. En dan te bedenken dat we eerst de zetels hadden willen verbranden."

Kirby was alvast tevreden over de beslissing die hij genomen had: "Ik heb zelf mogen ervaren hoe het voelt om iets te verliezen en het nooit meer terug te krijgen. Dat ik dit kon doen, was de enige juiste beslissing. Ik heb er vroeger over gefantaseerd, mocht mij zoiets overkomen. Wel, het is nu gebeurd en ik weet nu ook hoe ik het opgelost heb."

Hier beneden kunt u een nieuwsverslag van de opmerkelijke vondst bekijken:

Meest gelezen