Twitter/@gbisland

Storm aan reacties op bijzondere vacature: 23.000 mensen willen half jaar op afgelegen Iers eiland wonen en werken

Met zijn tweeën maandenlang de enige permanente bewoners zijn op een afgelegen Iers eiland? Het is blijkbaar een droom van velen. Een vacature op sociale media bracht een storm aan reacties teweeg. Meer dan 23.000 mensen stelden zich kandidaat, van over de hele wereld.

Neen, ze hadden het niet verwacht. Alice Hayes en Billy O'Connor plaatsten een vacature op sociale media voor bijzonder vakantiewerk: ze zochten twee mensen om van april tot oktober een klein café en enkele vakantiehuisjes open te houden.

Niet ergens op een zonovergoten, toeristische plek met alle voorzieningen, maar op Great Blasket Island, een afgelegen eiland voor de Ierse zuidwestkust, zonder al te veel comfort, waar niet veel meer te zien is dan een uitgestrekt groen landschap. Hayes en O'Connor maakten zich zorgen dat ze niemand zouden vinden, vertelden ze aan de Ierse openbare omroep RTE, "maar het is gewoon ongelooflijk". "Vorige week merkten we al redelijk wat interesse, in de laatste paar dagen werd het gewoon gek."

En gek, dat zijn meer dan 23.000 reacties. Vanover de hele wereld meldden zich kandidaten om zes maanden lang met zijn tweeën op het eiland te verblijven. Van Finland tot Argentinië en Mexico en zelfs Iran, de e-mails en telefoontjes stromen onophoudelijk binnen. (De tekst gaat voort onder de tweets.)

Een 360 gradenblik op het Great Blasket Island:

Douchen in ijskoud rivierwater

De Noord-Ierse afdeling van de Britse openbare omroep BBC sprak met een koppel dat vorig jaar van april tot oktober op dezelfde plek woonde en werkte. De twee waren al die maanden de enige permanente bewoners. De toeristen die het eiland bezochten en er overnachtten, bleven nooit langer dan enkele dagen of een week.

"Een serene periode", getuigden Lesley Kehoe en Gordon Bond, die het verblijf een goede test voor hun relatie vonden. "We werden het eilandleven snel gewoon." Veel luxe houdt dat eilandleven echter niet in. Douchen gebeurde met ijskoud water uit een bergrivier. "Het was de snelste douche in je leven en je was daarna ontegensprekelijk meteen wakker", aldus Kehoe.

Zes maanden enkel met zijn tweetjes alleen op een eiland wonen, doe je echter niet zomaar. De vacature is dan ook enkel opengesteld voor koppels of beste vrienden. Lesley Kehoe voegt er als tip aan toe: "Breng die persoon mee met wie je het beste opschiet in de wereld."

Meest gelezen