Actie klimaatactivisten op Autosalon krijgt juridisch staartje

De acties van Extinction Rebellion (XR) op het Autosalon in Brussel krijgen nog een staartje, want organisator Febiac eist dwangsommen van de 185 gearresteerde activisten. De klimaatactiegroep stelt in een persbericht dat hij niet op de hoogte was en oordeelt dat deze onwettig zijn.

XR stelt dat Febiac begin januari al een eenzijdig verzoekschrift indiende bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, in afwachting van de geplande acties op het Autosalon. Febiac zou ook een verbod van de acties en een dwangsom van 5.000 euro per persoon gevraagd hebben.

"In zijn verordening van 9 januari 2020 is de voorzitter van mening dat het verzoek van Febiac slechts zeer gedeeltelijk gegrond is. Hij kent de door Febiac gevraagde 5.000 euro niet toe en houdt het bij een bedrag van 10 euro per overtreding en per persoon die de overtreding begaat", aldus XR.

De klimaatgroep heeft zijn acties van burgerlijke ongehoorzaamheid altijd publiek bekendgemaakt en dus vond er voorafgaand ook een vergadering plaats met de salonorganisator, maar daar verzweeg Febiac volgens XR het bevelschrift. Op de dag van de acties was er wel een deurwaarder ter plaatse om de dwangsommen te laten betekenen bij de activisten. Er werd daarnaast per activist ook bijna 2.000 euro aan onkosten, de kosten voor de gerechtsdeurwaarder, gevraagd.

"Op zuiver juridisch vlak is XR ervan overtuigd dat Febiac in deze zaak een onrechtmatige procedure voert. Momenteel analyseert de juridische dienst van XR de verordening en verzamelen we getuigenissen om gepaste juridische stappen te ondernemen", zegt de klimaatactiegroep.

Febiac: "Hebben op voorhand gewaarschuwd"

Bij salonorganisator Febiac is een omgekeerd verhaal te horen, want zij stellen dat XR in de voorafgaande vergadering over hun acties wel op de hoogte werd gebracht van de gevolgen.

"We hebben op voorhand een meeting gehad met Extinction Rebellion en wij hebben toen ook duidelijk gemaakt dat we aan alle acties die op privéterrein plaatsvinden en in dat kader onwettig zijn, een juridisch gevolg zouden geven. Hetgeen wij ook hebben gedaan en zullen doen. Nu is het aan het gerecht om dat verder te behandelen en te bekijken wat dat oplevert. Verder commentaar gaan we er niet op geven", stelt Joost Kaesemans, woordvoerder van Febiac.

Meest gelezen