Videospeler inladen...

Afzettingsproces Amerikaanse president Trump begint zonder extra getuigen of bewijsmateriaal

In de Amerikaanse Senaat is het proces over de afzetting van president Donald Trump van start gegaan met een procedureslag over de manier waarop het proces gevoerd zal worden. De Republikeinen willen de procedure zo snel mogelijk afhandelen, de Democraten willen meer tijd om getuigen op te roepen. De Republikeinse meerderheid kan de agenda opleggen.

Het proces tegen president Trump wordt voorgezeten door opperrechter John Roberts. De twee impeachment-klachten tegen Trump zijn vorige week naar de Senaat gebracht door zeven afzettings-managers. Die zijn door de Democraten aangeduid en zullen als openbare aanklager optreden tijdens het proces. De honderd senatoren vervullen de rol van juryleden. Om Trump af te zetten is een tweederdemeerderheid nodig.

Bekijk hier het verslag over de start van het afzettingsproces (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Republikeinse meerderheid in de Senaat wil het proces op een drafje afwikkelen. De Republikeinse voorman Mitch McConnell heeft daarom gisteravond laat een aantal regels voorgesteld.

De resolutie bepaalt dat zowel de aanklagers als de verdediging van Trump elk 24 uur aan het woord mogen komen, gespreid over drie dagen. Daarna mogen de senatoren zestien uur lang vragen stellen.

Het belangrijkste is echter dat de Democratische voorstellen om een aantal nieuwe getuigen op te roepen en nieuw bewijsmateriaal op te vragen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij het Witte Huis, weggestemd zijn. Dat gebeurde met 53 Republikeinse stemmen tegen 47 Democraten. Zo hadden de Democraten gewild dat voormalig nationaal veiligheidsadviseur John Bolton en huidig stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney zouden worden opgeroepen om onder eed te komen getuigen.

De meeste Amerikanen geloven niet dat de Senaat onpartijdig zal zijn

Democratisch Congreslid en aanklager Adam Schiff

De Democratische kopstukken zijn niet te spreken over de strakke timing die McConnell wil opleggen. Zij willen meer tijd om getuigen te kunnen oproepen. Fractieleider Chuck Schumer spreekt van een "nationale schande". Het proces zal volgens de senator de geschiedenis ingaan als één van de donkerste dagen van de Senaat. De Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, beschuldigt McConnell van een doofpotoperatie om de president in te dekken.

Adam Schiff, die de ploeg aanklagers leidt, zegt dat als dit het eerste afzettingsproces in de geschiedenis wordt zonder getuigen of documenten, dan zal het niet aantonen dat de president onschuldig is. Het zal alleen aantonen dat de Senaat zich schuldig maakt aan het meewerken met de president om te verhinderen dat de waarheid naar boven komt.

Bekijk hier onze correspondent Björn Soenens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier een reportage van "Terzake" over zin en onzin van het afzettingsproces:

Videospeler inladen...

Meest gelezen