Video player inladen...

"Amerika bloeit en wint zoals nooit tevoren", president Trump spreekt in Davos tot zijn eigen arbeiders

Op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse skioord Davos heeft de Amerikaanse president Donald Trump de loftrompet gestoken over zijn beleid van de voorbije drie jaar. De president had het opvallend veel over zijn eigen "blue collar" arbeiders, aan wie hij in 2016 zijn verkiezingsoverwinning te danken had. Trump ontkent ook dat het herstel in 2011 al begonnen is onder zijn voorganger Barack Obama.

President Trump schetste in Davos een somber beeld van Amerika en de wereld, toen hij drie jaar geleden aan de macht kwam. Onder de voorbije presidenten (zonder hem te noemen duidde Trump op de Democraat Barack Obama, maar ook op Republikeinen zoals George W. Bush) heerste volgens hem een cultuur van pessimisme, leed Amerika onder onevenwichtige handelsakkoorden en verdwenen miljoenen banen naar andere landen. Trump wreef letterlijk de term "wreckage" (puinhoop) in de schoenen van zijn voorgangers. 

Dit is geen tijd van pessimisme, maar van optimisme

Donald Trump

De voorbije drie jaar is die trend volgens Trump echter gekeerd en "bloeit en wint Amerika zoals nooit tevoren". Er zijn zeven miljoen banen bij gekomen in de VS, de werkloosheid -ook bij mensen van Afrikaanse, Aziatische of Latijns-Amerikaanse achtergrond- is het laagste ooit, de beurzen staan op historische niveaus en investeringen vloeien massaal de VS binnen, aldus Trump. 

De president maakt zich sterk dat dat grotendeels het gevolg is van de nieuwe handelsakkoorden die hij heeft gesloten met grote economische partners, zoals China, Canada, Mexico en Japan, terwijl andere onderhandelingen bezig zijn. In tegenstelling tot het verleden heeft het wapen van invoertarieven tegen die landen gewerkt en hen tot toegevingen gedwongen. Anderzijds zou "de grootste belastingverlaging ooit" en het schrappen van tal van (sociale en ecologische) regulering de economie in de VS tot ongekende hoogten hebben gedreven. (Lees verder onder de foto).

De Chinese vicepremier Liu He en president Trump met hun eerste handelsovereenkomst.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Amerika is een voorbeeld voor de wereld"

"Er is geen betere plaats op de wereld dan de Verenigde Staten", zo ging president Trump verder. Hij voelt zich echter sterk genoeg om "zijn model" in de rest van de wereld voor te stellen als het na te volgen voorbeeld. Dat beleid is niet alleen gericht op de economie en de bedrijven, maar volgens Trump vooral "op de arbeider, de burger en op het gezin", die het volgens hem nu beter hebben dan ooit tevoren met hogere lonen, minder belastingen en meer banen. 

The American Dream is back, bigger and better than before

President Donald Trump

Trump verwees meer dan eens naar die "blue collar workers" en dat is niet toevallig in dit verkiezingsjaar. Het waren net die mensen uit industriële staten met veel teloorgang, waar hij in 2016 verrassend verkozen raakte. Het ging dan om staten zoals Michigan en Wisconsin, die doorgaans Democratisch stemmen. 

De Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg zat tijdens de toespraak van Trump in het publiek.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Zoals gebruikelijk spaarde Trump ook zijn kritiek niet. Het ging daarbij niet alleen om voorgaande presidenten, maar ook om de centrale bank Federal Reserve, "de doemsprofeten" (lees hier milieuactiviste Greta Thunberg die overigens in het publiek zat) en "radicaal socialisme" (daar kunt u tussen de lijnen de namen lezen van de Democratische presidentskandidaten Elizabeth Warren en vooral Bernie Sanders). Die laatste zou overigens -net als in 2016- erg aantrekkelijk kunnen zijn voor veel Trump-kiezers. 

Trump mocht dan inderdaad in Davos de belangrijke politieke en economische leiders van de wereld toespreken, hij richtte zich in dat milieu opvallend naar de gewone werknemers en kiezers in zijn eigen land.

"Jobcreatie vertraagde onder Trump"

De "hoera-cijfers" van Trump kloppen dan wel, maar moeten volgens waarnemers in een context geplaatst worden. Zo kent de VS sinds 2011 een forse economisch herstel na de crisis van 2008 met stijgende beurzen, meer banen en meer inkomen. Dat was dus al zo op het einde van de eerste ambtstermijn van president Barack Obama.

Meer nog: tijdens de laatste drie jaar van Obama zijn er in de VS meer -en niet minder- banen tot stand gekomen dan in de eerste drie jaar van Trump: 6,8 miljoen banen voor Obama tegenover 5,3 miljoen voor Trump. Dat meldt het financiële magazine Forbes op basis van cijfers van de Amerikaanse overheid. Er komen dus banen bij, maar de jobcreatie vertraagt. Bovendien zou het vooral gaan om laaggeschoolde en slecht betaalde banen en dat ondanks de grote belastingverlaging van Trump. 

Ook Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman uitte in een interview met onze collega Björn Soenens vorig jaar al kritiek op het economische beleid van Trump dat de grote ongelijkheid in Amerika nog verder zou aanzwengelen. 

Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck is in Davos. Herbekijk hieronder zijn verslag in "Het Journaal":

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen