Video player inladen...

Duizenden Centraal-Amerikaanse migranten bestormen grens van Guatemala naar Mexico

Zo'n 3.000 à 4.000 Centraal-Amerikaanse migranten hebben geprobeerd vanuit Guatemala Mexico te bereiken. Ze gingen de Rodolfo Robles-brug over van Tecun Uman (Guatemala) naar Ciudad Hidalgo (Mexico) of waadden door de  Suchiate rivier. Meer dan 2.000 onder hen zaten al wekenlang in Guatemala te wachten op toelating van Mexico om het land binnen te komen, zonder enige bevoorrading. 

Het zijn vooral mannen, maar er zijn ook een aantal vrouwen en kinderen bij, en sommigen zijn erg jong. De Mexicaanse politie pakte naar verluidt 1.000 mensen op, in een poging de grens dicht te houden.

De strategie van de Mexicaanse overheid bestaat erin grote massa’s migranten op te delen in kleinere groepen. Dat komt neer op een uitputtingsstrijd aan de grens, waarbij de zwaksten, de vrouwen en kinderen, het het zwaarst te verduren krijgen.

Herbekijk hieronder ook de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen