Video player inladen...

Ebola in Congo: hoe gevaarlijk is de ziekte?

Sinds de dodelijke en zeer besmettelijke ziekte ebola begin augustus 2018 uitbrak in de buurt van de oostelijke stad Beni, zijn al meer dan 2.300 mensen aan de ziekte overleden. Meer dan 3.000 mensen raakten besmet. Door de voorzorgs­maatregelen is de epidemie niet naar de buurlanden overgeslagen. Maar het leed van de plaatselijke bevolking van de Kivustreek is nog niet voorbij. 

De ebola-epidemie in het oosten van Congo is al de tiende op Congolese bodem sinds 1976 en de tweede ergste in de geschiedenis na de epidemie in West-Afrika, die in 2014 maar liefst 11.000 dodelijke slachtoffers eiste in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

In het oosten van Congo zijn de omstandigheden nog schrijnender dan in de getroffen landen in West-Afrika. Naast armoede en een gebrekkige infrastructuur, wordt de regio ook nog getroffen door endemisch geweld dat al meer dan een kwarteeuw aansleept. Dat maakte het werk voor hulpverleners bijzonder moeilijk door de veiligheidsrisico's, maar ook  omdat de bevolking erg wantrouwig is. Zieken liepen weg uit medische centra, dokters en verplegers werden aangevallen en gezondheidsposten vernield. 

Bij een eerste grote vaccinatiecampagne zijn toch meer dan een kwart miljoen mensen ingeënt met een vaccin van Merck Sharp and Dome. Sinds november wordt een tweede vaccin toegediend van het Belgische farmabedrijf Janssen Farmaceutica. 

Maar wat doet het ebola-virus precies? Hoe gevaarlijk is de ziekte?  

Video player inladen...

Meest gelezen