Een goed advies van nonkel Louis

Louis van Dievel, schrijver en journalist, schrijft elke week over de kleine en grote actualiteit. Vandaag heeft hij veel goede raad te bieden bij de actualiteit van de voorbije dagen.

opinie
Louis Van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Tja, echt rijmen doet de titel van mijn alweer zeer gewaardeerde bijdrage niet, tenzij in het Spaans. Het is het gebaar dat telt. Maar hier ben ik dus – wegens groot succes - andermaal met ongevraagde goede raad voor wie hem best kan gebruiken. 

Troetelwolven

Voor Noëlla en August bijvoorbeeld, onze troetelwolven. Wie heeft ooit die namen bedacht? Het zijn namen die je enkel nog op grafstenen aantreft, in het oude gedeelte van het kerkhof.  Natuurlijk kan niet ieder droomkoppel Sanne en Erik heten, dat zou veel te mooi zijn. Maar toch. Hopelijk geeft het wolvenpaar zijn komende kinders wat modernere Vlaamse namen, zoals Bukky, Kiana, Cheyenne, Poepie, Gonzo en Fristi. Welke jager zal het nog over zijn hart krijgen om dit vertederende gezinnetje met wapengeweld uiteen te rukken? Het zal het ook voor de schapen in de wei makkelijker maken om hun toch wel droeve lot te aanvaarden, wanneer zij voor Bukky of Poepie het leven moeten laten, en niet voor Gilbert of Roger of Elvire. 

Witte lelies

Goede raad heb ik ook voor koning Filip, de onversaagde. Majesteit, u had uw twee informateurs ter plekke moeten ontslaan, toen ze maandag verslag kwamen uitbrengen. Of toch tenminste Georges-Louis Bouchez, die onbetrouwbare charmeur met zijn ruiker witte lelies voor uw jarige vrouw. “Meneer Bouchez, had u moeten zeggen, u moet een regering in elkaar zien te boksen, u moet geen ruzie komen stoken in mijn huishouden.” Ik kan mij voorstellen dat er ’s avonds in het kasteel van Laken een hartig woordje gepraat is over die bloemen van Bouchez en dat ze allang op de koninklijke composthoop liggen te vergaan.

En nu we toch bij de royalty beland zijn. Ik raad de prinsen Gabriël en Emmanuel en prinses Eléonore aan om niet alleen goed hun best te doen op school, maar ook om nu al aan de toekomst te denken. De dag komt dat zij, net als Harry en Meghan, hun brood zullen moeten verdienen in het zweet huns aanschijns. Als verkoper van telefoonabonnementen, bijvoorbeeld, of als iets in de media. Nonkel Laurent mag dan een sympathieke rare kwiet zijn, zijn business model garandeert geen zorgeloze toekomst. O nee.

Noodregering

Een goede raad heb ik ook voor de pleitbezorgers van een noodregering. Bezint eer ge begint! Want wie zullen er tot afgrijzen van velen uit de krochten van het verleden opduiken om die noodregering te bemannen (M/V/X)? Mark Eyskens, orakel uit Leuven. Karel De Gucht, orakel uit Berlare. Johan Vande Lanotte, orakel uit Oostende. Yves Leterme, orakel uit Wervik. Guy Verhofstadt, orakel tout court. Om daarna naar vervroegde verkiezingen te gaan, zeker? Come again.

Anderlecht

Een goede raad heb ik ten slotte voor Marc Coucke, de eigenaar van voetbalclub Anderlecht. Meneer Coucke, chapeau voor de nieuwe gezichten in de raad van bestuur en de directie. Geen enkele club in België zal beter geleid zijn dan Anderlecht.

Er ontbreekt evenwel nog iemand in “het plaatje”. Anderlecht sukkelt namelijk nog altijd maar op de negende plaats in het klassement, met een schamele 27 punten, net niet de helft van Club Brugge. U moet dringend een topadvocaat aantrekken, een procedurepleiter à la Hans Rieder, om uw verliesmatchen en bloedeloze gelijke spelen aan een review te onderwerpen en om de uitslag vervolgens aan te vechten bij de rechtbank, zo nodig tot bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Onterechte inworpen, niet gefloten fouten, rondvliegende bekers bier, onheuse zangkoren, de bewijzen liggen voor het rapen! Met een paar gunstige vonnissen springt uw Anderlecht fluks over Mechelen, Genk en Standard en speelt u alsnog fluitend Playoff I. En wie weet, voor de titel. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen