Videospeler inladen...

Vader van Tine Nys getuigt op euthanasieproces: "Tine heeft geen waardig einde gehad. Integendeel"

Op het assisenproces in Gent, waar drie dokters terechtstaan na de euthanasie op Tine Nys, hebben de vader, broer en twee zussen van Tine getuigd. “Als zussen onder elkaar, wij hadden echt een sterke band. Maar de laatste maanden van haar leven is dat kapot gemaakt. Het idee om waardig te sterven, wij hebben daar een totaal omgekeerde ervaring mee”, vertelt zus Sophie Nys. Een mening die de rest van de familie deelt. 

“Godjezus, wat is dit moeilijk”, zuchtte Guido Nys, vader van Tine Nys aan het begin van zijn getuigenis. Het vatte meteen de dag samen, een aaneenschakeling van emotionele getuigenissen van de familie van Tine Nys. “Tine was ons eerste kind, heel gewenst. Maar als ouder krijg je geen handleiding tot opvoeden mee. (…) Ik weet dat ik een afwezige vader was in de figuurlijke zin van het woord en dat spijt mij enorm. De contacten waren niet veelvuldig, maar dat hoeft ook niet. Als ze maar diepgaand waren.”

Ik weet dat ik een afwezige vader was in de figuurlijke zin van het woord en dat spijt mij enorm

Guido Nys - vader Tine Nys

De vader van Tine geeft toe dat het niet altijd even goed liep in het gezin-Nys: "We waren geen harmonieus gezin, maar disharmonieus waren we ook niet. Met momenten liep het vrij goed, met lange momenten. Maar dat er spanningen waren tussen Tine en haar moeder, dat ontken ik niet."

“Tine deed alles met vuur. En zo hevig als ze was, zo diep kon ze in krochten vallen.” “Aartsmoeilijk, om wanhopig van te worden”, zo omschreef hij die situaties. “Ik wist niet hoe ik dit moest aanpakken, hoe ik moest sussen, hoe ik moest stimuleren. Er spoken 101 vragen door je hoofd en je kan geen oplossing bedenken.”

Met de euthanasievraag van zijn dochter kon hij zich niet verzoenen, al spreekt hij tegen dat Tine geen euthanasie mocht plegen: "Zo'n persoonlijkheid als die van Tine, als dat afgedaan werd als "uitbehandeld, punt", daar kon ik mij niet mee verzoenen. Dat kan je van een kapot autowrak zeggen. Maar we hebben het hier over een mens, geen hond of een kat. Ik heb ze geboren zien worden en zien sterven. Dat wens je geen enkele ouder toe."

Ook de manier waarop de zaak verloopt, valt hem zwaar, blijkt uit zijn getuigenis. "Ik had gehoopt dat de zaak op een rustige en serene manier zou verlopen, maar als ik sommige reacties hoor, ben ik verbijsterd dat dat kan gebeuren." Hij eindigt: "Ik hield van mijn dochter en dit heeft ze niet verdiend. Men spreekt hier over het recht op waardig sterven, maar Tine heeft geen waardig einde gehad. Integendeel." Volgens hem hebben twee van de artsen de familie gevraagd om "zeker geen klacht neer te leggen, omdat ze dan vervolgd konden worden voor moord". Een uitspraak die zwaar valt bij de beschuldigden en hun advocaten. "Ik heb het Tine horen uitspreken", zegt psychiater Lieve Thienpont. "Ook met de hand op het hart. En ik heb het haar ouders horen beloven."

Ik heb ze geboren zien worden en zien sterven. Dat wens je geen enkele ouder toe

Guido Nys - vader Tine Nys

Jongste zus: "Tine was het mooie in het leven efkes kwijt"

“Tine was het mooie van het leven even kwijt. Liefdesverdriet kan heel zwaar aankomen, dus ik heb de indruk dat zij een zware depressie had. Ze had een tunnelvisie en zag het geheel niet meer.” Lotte Nys, sprak emotioneel over haar zus op het proces over de euthanasie van haar oudste zus Tine.

Tegelijk blijft ze ervan overtuigd dat Tine geen euthanasie mocht krijgen. "In januari 2010 kreeg ik telefoon, ze klonk zenuwachtig. Ze had problemen met haar auto, moest naar een afspraak. Ik zei tegen haar: "Doe efkes normaal", waarna ze door de telefoon riep: "Dat is juist het probleem, ik ben niet normaal, ik ga euthanasie laten uitvoeren". Toen ik dat hoorde, heb ik in een reflex mijn gsm tegen de muur gesmeten. Dat was kortsluiting in mijn hoofd."

Het was kortsluiting in mijn hoofd toen Tine vertelde dat ze euthanasie ging laten uitvoeren

Lotte Nys - zus van Tine Nys

“In het geval dat iemand zelfmoord wil plegen, verwacht je dat de maatschappij alles doet om hem of haar te redden. In het geval van euthanasie moet je je daar maar bij neerleggen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn zus nog zou kunnen leven, Tine kon nog verder, ze had nog een toekomst.”

Ze omschrijft Tine als een leuke zus. "We hadden veel contact, gingen regelmatig iets drinken. Ze heeft er onrechtstreeks voor gezorgd dat ik nu twee prachtige kinderen heb door mij voor te stellen aan mijn toenmalige partner. Ze is ook de meter van mijn oudste kind, dat bewijst toch dat we een goede band hadden." De relatie tussen Tine en haar moeder daarentegen was "niet altijd optimaal", klinkt het. "Er was veel aantrekken en afstoten, maar ze vonden elkaar wel altijd. Ze waren allebei heel extravert, de kans op botsingen is sowieso dan groter. Maar de relatie was voor verbetering vatbaar."

Broer Bram Nys: "We hebben gebeld om afscheid te nemen, maar ik bleef ervan overtuigd dat het niet zou doorgaan"

Na de urenlange getuigenis van Sophie Nys, heeft broer Bram Nys de kans gekregen om te getuigen. Het werd een kort relaas, zijn band met Tine was helemaal anders. "Ik heb haar maar een korte periode als zus in huis gehad. Ze is voor mij een goede zus geweest, maar ik weet er niet meer zo heel veel van. Vanaf dat Tine het huis uit was, heb ik er als broer nog maar weinig contact mee gehad."

Ik ben ervan blijven uitgaan dat ik Tine zou terugzien 

Bram Nys - broer Tine Nys

Hij sprak ook over "turbulente" momenten in hun jeugd. "De band tussen Tine en mijn vader en moeder? Soms was het turbulent, maar of het echt “slecht slecht” was, dat weet ik niet." Hij hoorde Tine het laatst kort voor haar overlijden. “De dag ervoor, of de dag zelf, dat weet ik niet meer. We hebben gebeld om afscheid te nemen, maar ik ben er altijd van overtuigd geweest dat het niet ging doorgaan. Het gesprek eindigde met “Tot morgen”, ik ben ervan blijven uitgaan dat ik Tine zou terugzien.”

Zus Sophie Nys: "Het kwam niet binnen dat Tine euthanasie wilde doen"

Vanmorgen heeft ook de andere zus van Tine, Sophie Nys, getuigd. Zij diende in januari 2011, acht maanden na de dood van Tine, een klacht in bij de onderzoeksrechter. Vandaag deed ze een emotioneel relaas. "27 april. In mijn agenda staat "Tine". Ik dacht niet dat het zou gebeuren. Iets na de middag kreeg ik telefoon van Tine, die overstuur was, die in paniek was. Ze zei: "Ik ga het niet kunnen". En ik was blij, ik dacht: "Je moet het niet doen, je moet niet sterven."

"Half januari kreeg ik telefoon van Lotte met de melding dat Tine euthanasie wilde doen, maar dat kwam niet binnen. Ik herinner mij dat ik dat moment zelf gewoon wilde doodgaan. Ik voelde mij helemaal geblokkeerd, vanaf dat moment beheerste dat mijn leven. Als drie zussen onder elkaar, dat was echt een sterke band, maar de laatste maanden van haar leven is dat kapot gemaakt. Het idee om waardig te sterven, ik heb daar een compleet andere ervaring mee."

Als drie zussen onder elkaar, dat was echt een sterke band. Maar de laatste maanden van haar leven is dat kapot gemaakt

Sophie Nys - zus van Tine Nys

Volgens Sophie Nys had haar zus niet hoeven te sterven, omdat ze volgens haar niet uitbehandeld was. Ze vertelde dat Tine in de put zat na een relatiebreuk, dat ze net een nieuwe diagnose van autisme gekregen had en dat ze verdovende middelen gebruikte.

“Ik had de indruk dat er veel onopgeloste problemen waren bij Tine, haar hele toekomst was aan diggelen geslagen en er was een problematische jeugd, met onopgeloste problemen met ouders. Als je opgroeit, zijn er altijd littekens. Bij sommigen zijn die klein, bij anderen groot. Ik kon dat niet vatten, er was precies nog zoveel werk. Ik kon niet begrijpen waarom Tine plots dood zou willen gaan."

Tine was in een tunnelvisie terechtgekomen

"Maar ze was in een soort tunnelvisie terechtgekomen", vervolgt Sophie Nys. "Ze was gestresseerd, werd gevraagd om te praten met haar omgeving om euthanasie op basis van ondraaglijk lijden uit de taboesfeer te halen, ze had precies een missie. Onze zusterrelatie was sterk aangetast. Ze was zo bezig met het administratief mogelijk maken van de euthanasie, je kon moeilijk toegang krijgen tot haar. Ik heb ruzie gemaakt. Waarom ga je ruzie maken wanneer iemand gaat sterven?"

Tégen euthanasie is Sophie Nys niet, zo benadrukte ze. “Menswaardig sterven, ik ben blij dat dat kan in België, maar het is heel jammer dat Tine niet menswaardig gestorven is. Het was ook niet de bedoeling om een proces te starten, ik was op zoek naar antwoorden op heel veel vragen."

Menswaardig sterven, ik ben blij dat dat kan in België, maar het is heel jammer dat Tine niet menswaardig gestorven is 

Sophie Nys - zus van Tine Nys

Familie onder vuur: "Maar wij hadden een normale zusterrelatie"

De familie is op dit proces al enkele keren onder vuur komen liggen, onder meer in de verhoren van de drie dokters gisteren. Zo werd er onder meer gezegd dat Tine thuis geslagen werd. Maar dat beeld wilde Sophie Nys onderuit halen. “We waren verschillend. Maar op een goede manier. Ik hield van Prince, zij van Madonna. We hadden een normale zus-relatie.”

We waren verschillend. Maar op een goede manier. Ik hield van Prince, zij van Madonna

Sophie Nys - zus van Tine Nys

Om dat te staven toonde ze ook een video uit 2005, vijf jaar voor Tine zou sterven. Een video die Tine zelf nog gemaakt had, als werkstuk tijdens haar studie. De titel? “En de weg gaat verder”. “Ik heb pas onlangs beseft hoeveel gewicht die titel droeg. Ze had zoveel levenslust, moed voor de toekomst. Na haar zware zelfmoordpoging in 1997 is Tine nooit helemaal gerevalideerd. Maar ze kon wel rennen, in bomen klimmen. Ik ben blij dat ik dat beeld heb kunnen tonen.”

De spanning liep bij momenten op in de assisenzaal. Na de getuigenis van Sophie Nys nam psychiater Lieve Thienpont, een van de beschuldigden, nog even het woord. Ze zei onder meer: "Voor Tine was het niet begrepen worden in de euthanasievraag zo moeilijk. Er werd niet gefocust op haar lijden. Dat is geen beschuldiging, iedereen leed daar en lijdt daar mogelijk nog. Ik heb geprobeerd om te helpen. Ik wil u niet méér verdriet doen, maar ik kan mij ook niet niet verdedigen." 

Ik wil u niet méér verdriet doen, maar ik kan mij ook niet niet verdedigen

Psychiater Lieve Thienpont

Waarop Sophie Nys reageert: "Ik weet dat Tine mij heel graag zag. Ik heb nog een laatste sms gekregen, er stond in: "Je was er altijd voor mij, je was de motor van de familie."

Heb je door deze berichtgeving nood aan een gesprek, dan kun je altijd terecht bij Tele-Onthaal, op het gratis nummer 106 of via www.tele-onthaal.be.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze justitiereporter Fatma Taspinar is bij het proces in Gent. Ze geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen