Foto Twitter

Amir Mohamad Abdel Rahman geïdentificeerd als "nieuwe leider" van IS

Een van de oprichters en belangrijkste ideologen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is door verschillende inlichtingendiensten geïdentificeerd als de opvolger van Abu Bakr al-Baghdadi aan het hoofd van de organisatie.

Volgens de Britse krant The Guardian, die werknemers van twee niet nader genoemde inlichtingendiensten citeert, wordt de organisatie nu geleid door Amir Mohamad Abdel Rahman, een van de oprichters van de groepering. Hij wordt beschouwd als een van de ideologen van IS.

Hij zou afkomstig zijn uit een familie uit de Turkmeense minderheid in Irak en is een van de weinige niet-Arabieren in de leiding van IS. Hij studeerde af aan de Universiteit van Mosoel (Irak) en zou een belangrijke rol hebben gespeeld in de vervolging van de jezidi's, die een Koerdische volksreligie aanhangen.

Hij staat op de "most wanted"-lijst

Amir Mohamad Abdel Rahman staat sinds augustus 2019 op de lijst van "meest gezochte terroristen" door de Verenigde Staten. De VS bieden tot 5 miljoen dollar voor informatie waarmee hij kan worden gevangengenomen. 

Hij wordt op de ad hoc-website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gepresenteerd als "een mogelijke opvolger van het hoofd van IS Abu Bakr al-Baghdadi".

Kort na de dood van Baghdadi bij een Amerikaanse operatie eind oktober in Syrië, wees IS Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurachi aan als de nieuwe "kalief van moslims". Die laatste was echter niet gekend door analisten en sommigen twijfelden aan zijn bestaan.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde op 27 oktober de dood van al-Baghdadi aan. Sinds hij zichzelf in 2014 had uitgeroepen tot "kalief" van een gebied dat tot zeven miljoen inwoners telt en zich uitstrekte over Irak en Syrië, was Baghdadi de meest gezochte man ter wereld geworden.

Kamp Bucca in Irak

De nieuwe leider van terreurgroep IS leerde de vorige leider, al-Baghdadi kennen in, Camp Bucca, een Amerikaanse gevangenenkamp in het zuiden van Irak. 

Heel wat topleden van terreurgroep IS bleken achteraf verbleven te hebben in Camp Bucca. 

al-Baghdadi

Meest gelezen