Video player inladen...

"Online racistische reacties opkuisen is als zandkasteel bouwen. Plots komt de zee en daar sta je dan met je emmertje"

Op internet kwamen er veel haatreacties na het nieuws over de zoekactie in De Panne naar migranten die vanuit de kuststad over zee de oversteek naar Engeland wilden maken. Vooral de Facebookpagina van de regionale zender Focus-WTV werd overspoeld met reacties van mensen die de migranten onder meer een verdrinkingsdood op zee toewensten. Onder meer SP.A-voorzitter Rousseau, N-VA-voorzitter De Wever en ministers Crevits en Somers veroordelen de reacties. 

Het was SP.A-voorzitter Conner Rousseau die als eerste zijn afkeer voor de vele haatberichten uitsprak: "De ontmenselijking gaat verder. Dit is zum kotsen. Dit zijn mensen van vlees en bloed. Hoe ver gaan we dit laten komen? HOE VER? Hebben we dan niets geleerd uit het verleden? Politiek, gelijk welke kleur, laat u horen", zei Rousseau in een bericht op Twitter. 

Rousseau deelde een foto van enkele reacties. Ze stonden op de Facebookpagina van de regionale zender Focus-WTV. "We plaatsten vanmorgen een nieuwsbericht over de zoekactie naar de migranten op die pagina", vertelt Chef Nieuws Bart Coopman.

"Op Facebook kan je daar ook een 'gevoel' bij plaatsen. Wij deelden dat we 'bezorgd' waren. Enkele minuten later kwam de ene onversneden racistische reactie na de andere binnen. We grepen meteen in en hebben die reacties verwijderd. Maar die opkuisactie kan je vergelijken met het zandkasteel dat je met je emmertje aan het bouwen bent op het strand. Plots komt de zee en daar sta je dan."

De opkuisactie van die racistische reacties kan je vergelijken met het zandkasteel dat je aan het bouwen bent op het strand. Plots komt de zee en daar sta je dan met je emmertje

Bart Coopman, Focus-WTV

"Na de reacties uit politieke hoek stellen we wel vast dat er ook heel wat mensen de racistische commentaren zijn beginnen te veroordelen. Mensen sturen ons ook mails waarin ze hun afkeer uiten. We vinden dit een goed signaal en hebben daarom ook beslist om een bericht online te plaatsen waarin we zelf ook de racistische uitspraken veroordelen."

Oproep tot veroordeling extremisme over de partijgrenzen heen

Het bericht en de foto's die SP.A-voorzitter Conner Rousseau online zette, werden ook gedeeld door de ministers Hilde Crevits (CD&V) en Bart Somers (Open VLD). 

Ministers Crevits, onder meer bevoegd voor Werk, Innovatie, Economie en Zeevisserij doet een oproep voor meer waardigheid: "Dit is zo laaghartig & triest. Niet mijn Vlaanderen. Gezamenlijke reactie over partijgrenzen heen meer dan nodig."

"Toen ik die reacties las, was ik verbolgen. Dergelijke reacties zijn laaghartig en triest. Sociale media zijn een ongelofelijke meerwaarde om mensen samen te brengen en te bereiken. Discussie moet mogelijk zijn en is zelfs verrijkend voor het debat. Maar deze stijl van ontmenselijking kunnen we als samenleving niet aanvaarden, vandaag niet, nooit. In verschillende interviews heb ik al opgeroepen om minder haatdragend te zijn, maar net menselijker te zijn voor elkaar", laat Crevits weten.

Bart Somers, die als minister bevoegd is voor Samenleven en Binnenlands Bestuur, sluit zich aan bij zijn collega: "Nooit buigen voor extremisme. Steeds de waardigheid van elke mens centraal. Over de partijgrenzen !"

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat ontevredenheid over een bepaald beleid zich nooit mag omzetten naar wrok tegen mensen: "Nooit mag terechte onvrede over het Europees migratiebeleid zich omzetten in wrok naar mensen. In de Vlaamse natie die wij samen willen vormen is er geen enkele plaats voor racisme."

Ook Unia, Interfederaal Gelijkekansencentrum, verwerpt de commentaren. Al zien ze in de verschillende reacties een positieve evolutie. "We merken dat steeds meer politici, moderatoren of Facebookers dit spontaan niet meer pikken: een stap vooruit naar echte "sociale" media."

Is dit strafbaar?

Hoe kwetsend online haatberichten voor sommige mensen ook kunnen zijn, in België is de vrijheid van meningsuiting wettelijk vastgelegd. Iemand verbaal kwetsen is niet verboden. Wat niet mag, is in het openbaar aanzetten tot geweld of oproepen tot discriminatie en haat. En dat kan dan weer strafbaar zijn op basis van de antiracismewet of de algemene antidiscriminatiewet. Als er iemand een klacht indient tenminste, of als het gerecht beslist om een onderzoek in te stellen.

“Wat hate speech betreft is het steeds een uitdaging om te bepalen waar de grens ligt tussen de vrijheid van meningsuiting en het aanzetten tot haat en geweld. Er is daar een grijze zone die mee bewaakt wordt door het maatschappelijk debat en de reactie vanuit de samenleving. In onze rechtstaat bepaalt de rechter wanneer men kan spreken van strafrechtelijke misdrijven en dat is maar goed ook", zei Bart Somers vandaag nog in de Commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaamse Parlement over online hate speech.

Bekijk hier het gesprek met SP.A-voorzitter Conner Rousseau in "De afspraak":

Video player inladen...

Meest gelezen