2016 Getty Images

Rocker Ozzy Osbourne lijdt aan ziekte van Parkinson: "Het is een uitdagend jaar geweest, maar ik wil niet meer liegen"

De Brit Ozzy Osbourne (71), frontman van heavy metalgroep Black Sabbath, heeft in een exclusief interview verteld dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. In een emotioneel gesprek in het programma "Good Morning America" heeft Osbourne, aan de zijde van zijn vrouw en manager Sharon, klaarheid geschapen over zijn gezondheidstoestand, na tal van speculaties. Osbourne kreeg de diagnose van Parkinson al in februari 2019 maar wil dit naar eigen zeggen "niet langer geheim houden".

Ozzy Osbourne staat door zijn muziekcarrière en flamboyante levenswandel al meer dan 50 jaar in de belangstelling. Als "the prince of darkness" is hij niet vies van controverse, op en naast het podium. Zeker in de jaren 80 haalde hij geregeld stunts uit: zo beet hij op het podium eens de kop van een levende vleermuis af. Via de populaire realityreeks "The Osbournes" gaf de rocker begin jaren 2000 een inkijk in zijn privéleven. Osbourne heeft drie kinderen: dochters Aimee en Kelly en zoon Jack, die lijdt aan MS.

De voorbije jaren hield Osbourne een uitgebreide afscheidstournee: zowel met zijn groep Black Sabbath als solo stond hij de voorbije jaren nog op metalfestival Graspop. En zelfs toen de roddelpers schreef dat Osbourne op sterven lag, kwam hij niet met de waarheid naar buiten. 

"Het is voor ons een uitdagend jaar geweest. Na een zware val ben ik geopereerd aan mijn nek. En dat heeft een impact gehad op de zenuwen in mijn lichaam. Na de operatie kreeg ik verlammingsverschijnselen in mijn armen, en mijn benen voelden ijskoud aan. Ik weet nog altijd niet of dat door de operatie komt, of door de ziekte van Parkinson, want die diagnose heb ik toen gekregen", vertelt Osbourne met een breekbare stem.

Het is zwaar geweest om dit stil te houden. Het kon zo niet blijven duren.

Ozzy Osbourne

"Het is zwaar geweest om dit stil te houden. Ik kan niet goed geheimen bewaren. De excuses raakten stilaan op, dus ik ben blij dat mijn fans nu op de hoogte zijn. Ik kan niet wachten om weer op het podium te staan."

Volgens Osbournes vrouw Sharon lijdt hij aan "PRKN 2", het zogenoemde Parkin 2, wat een bepaalde vorm is van de ziekte van Parkinson. "Er zijn zo veel vormen van die aandoening. Dit is zeker geen doodvonnis, maar er is een impact op de werking van bepaalde zenuwen. Goede en slechte dagen wisselen elkaar af."

Momenteel bestaat er geen behandeling voor de ziekte van Parkinson, een neurologische aandoening die evolueert doorheen de tijd. Osbourne neemt wel medicatie, om de ziekte onder controle te houden.

"In april zoeken we gespecialiseerde hulp in Zwitserland. Hier in de VS hebben we voorlopig alle antwoorden gehad die we kunnen krijgen. Ik wil me sterk houden voor Ozzy, en onze familie", aldus zijn vrouw Sharon. "Het is niet makkelijk voor hem: optreden is zijn leven."

Bekijk hier een fragment uit het interview van Ozzy en Sharon Osbourne in het programma "Good Morning America":

Meest gelezen