De ministers van Buitenlandse Zaken Lavrov en van Defensie Sjoigoe blijven op post.
Russian Foreign Ministry Press Service

Poetin benoemt nieuwe Russische regering: belangrijkste kopstukken blijven op post

In Rusland heeft president Vladimir Poetin de ministers van de nieuwe regering benoemd. Opvallend is dat zowel minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov als zijn collega van Defensie Sergej Sjoigoe hun portefeuille behouden. 

Vorige week ontsloeg president Vladimir Poetin verrassend de hele regering. Kort tevoren had hij een grondwetswijziging aangekondigd waarbij de macht zou verschuiven van de president naar de premier en de regering. Waarnemers vermoeden dat Poetin zo zijn invloed wil veilig stellen na het verstrijken van zijn ambtstermijn in 2024.

Intussen heeft de nieuwe en vrij onbekende premier Michail Misjoestin al het vertrouwen gekregen van het parlement. Vandaag zijn de andere ministerposten ingevuld.

Daarbij valt op dat de belangrijkste ministers op post blijven. Het gaat om minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, zijn collega Sergej Sjoigoe van Defensie, Vladimir Kolokoltsjov op Binnenlandse Zaken en Alexander Novak op Energie. De regeringswijziging is dus veel minder ingrijpend dan velen hadden gedacht en Poetin behoudt dus het vertrouwen in zijn belangrijkste medestanders.

De meest opvallende wijziging is er dus aan de kop van de regering. Premier Misjoestin was eerder het hoofd van de federale belastingdienst en wordt beschouwd als een figuur zonder veel machtsbasis. De ideale kandidaat dus voor Poetin om zijn greep op de Russische politiek te behouden. 

President Poetin en zijn nieuwe premier Michail Misjoestin.

Meest gelezen