Het protest van de bevolking tegen het buitensporige geweld flakkert regelmatig op in Mexico.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Recordaantal moorden in Mexico: vorig jaar werden bijna 35.000 mensen vermoord

Volgens de Mexicaanse regering zijn er vorig jaar net geen 35.000 doden gevallen bij geweld. Dat is een absoluut record. Nochtans had de nieuwe president López Obrador beloofd om het geweld van drugskartels aan banden te leggen.

Officieel zijn er 34.582 mensen vermoord in Mexico, volgens de statistieken van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is een absoluut record sinds het begin van de tellingen in 1997.

Het geweld is vooral ontspoord nadat het leger in 2006 was ingezet om de drugkartels te bestrijden. Ondanks de uitschakeling van belangrijke drugbarons is het geweld van ordediensten tegen criminelen en van drugkartels onderling niet geluwd, integendeel. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nochtans had de in december 2018 aangetreden linkse president López Obrador een andere aanpak beloofd. Toch is het aantal moorden vorig jaar met 2,5 procent gestegen. De zachtere aanpak van López Obrador valt niet bij iedereen in de smaak. Zo beschuldigen critici de president van zwakte na twee incidenten. Zo moest in oktober vorig jaar de opgepakte zoon van de beruchte kartelbaas Joaquín "El Chapo" Guzmán opnieuw worden vrijgelaten om een uitbarsting van wraakacties van zijn aanhangers te bezweren. Een maand later werden in het noorden van Mexico drie moeders en zes kinderen vermoord door drugbendes.

"Meer dan VS-gesneuvelden in Korea"

Het hoge aantal moorden in Mexico is erg opvallend. Meer dan de helft van de moorden worden toegeschreven aan geweld tussen politie en drugbendes en tussen drugbendes onderling. Dat is dan vooral het geval in de deelstaten die grenzen aan de Verenigde Staten. Mexico is een belangrijk transitland voor drugs uit Latijns-Amerika naar de VS en voor mensensmokkel.

Los daarvan geniet het land ook een bedenkelijke reputatie voor andere gewelddaden zoals moorden, ontvoeringen en afpersing. De grote ongelijkheid in het land speelt daarbij een rol evenals de corruptie bij de overheid en bij de politie. Ook geweld tegen vrouwen en journalisten leidt tot veel doden.

De facto woeden interne oorlogen in Mexico. Ter vergelijking: het aantal Amerikaanse gesneuvelden in de oorlog in Korea (1950-1953) bedroeg iets meer dan 33.600; tussen 1965 en 1975 sneuvelden er meer dan 47.400 Amerikaanse militairen in de oorlogen in Vietnam, Laos en Cambodja. Of nog een vergelijking: in de Verenigde Staten vielen er in 2018 meer dan 16.200 doden bij geweld. 

Een kunstwerk als aanklacht tegen het geweld in Mexico.

Meest gelezen