Video player inladen...

Wie neemt nu die "nieuwe" nachttrein naar Oostenrijk en waarom? VRT NWS reisde mee

Om 18.04 uur stipt is het zover, we vertrekken met de eerste nachttrein vanuit ons land sinds 2003. Die rijdt vanaf nu elke maandag en donderdag van Brussel naar Wenen en Innsbruck. De "nieuwe" nachttrein is concurrentieel qua prijs, maar je moet er wel enkele uren voor over hebben. Het is namelijk 14 uur rijden tot Wenen, en 15 uur rijden tot Innsbruck. Wie zit er zoal in zo’n nachttrein?

Aan boord van de trein kan je kiezen tussen drie categorieën: zitplaatsen, ligplaatsen en slaapplaatsen. In de eerste categorie ontmoeten we Jan, die op weg is naar zijn zoon. 

Video player inladen...

Enkele maanden geleden hoorde hij dat er een nieuwe nachttrein naar Wenen en Innsbruck zou rijden. Daar moest en zou hij gebruik van maken, want zijn zoon werkt niet ver van Innsbruck. Hij kocht het goedkoopste ticket, voor 29 euro, omdat hij zin had in avontuur, of omdat hij te gierig was, lacht hij.

Maar Jan trekt zich er niets van aan, want op een nachtvlucht moet je ook maar rechtop kunnen slapen. Hij heeft er vertrouwen in. Jan zit in een compartiment met zes stoelen, maar zit voorlopig alleen en geniet van de ruimte.

Slapen

In de volgende wagon zijn de couchettes wat anders. De compartimenten bestaan uit zes lange banken om op te slapen. Daar liggen Julia en Will al in hun pyjama. Het is niet de eerste keer dat het koppel met een nachttrein reist.

Ze reizen van Londen naar Wenen via Brussel. Dat de prijzen van de ligplaatsen wat duurder zijn, vinden ze maar normaal. "Je hebt tenslotte een reis en een hotelkamer in één."

Video player inladen...

Bij de slaapplaatsen ontmoeten we een merkwaardige man. We mogen hem Willy Cheyenne, of “Cheyenne magic” noemen, naar zijn hond. Hij blijft namelijk liever anoniem. Deze straatartiest is onderweg naar Roemenië met zijn hond om zijn rijbewijs te halen, want dat is in ons land te duur.

De Schotse man heeft de hele wereld al rondgereisd met zijn hond Cheyenne en overleeft door magische trucjes uit te voeren op straat. Zijn couchette is gevuld met koffers, meer bepaald met zakken vol magie.

Treinticket per treinticket reist hij de wereld rond, op zoek naar vrijheid. Hij koos bewust voor een leven op straat met zijn hond, en vindt het prima zo.

Video player inladen...

In een ander slaaprijtuig treffen we vier vrienden aan. Twee van hen hadden per ongeluk elkaar hetzelfde cadeau gegeven: tickets voor de nachttrein. Aangezien ze daardoor twee tickets over hadden, besloten ze er een gezellige uitstap van te maken met vier.

Eén van hen is Ben. Hij reisde speciaal mee voor de reis met de nachttrein en keert vanavond terug naar huis, terwijl zijn vrienden verder doorreizen naar Boedapest.

Video player inladen...

Prijzen?

De prijzen op de website van de NMBS zijn concurrentieel met die van de vliegmaatschappijen. Zo betaal je momenteel ongeveer 44 euro voor een zitplaats en 119 euro voor een ligplaats naar Wenen.

Een echt bed kost je ongeveer het dubbele, want die tickets koop je momenteel voor 229 euro. Hier zie je hoe zo'n bed eruitziet (Lees verder onder de video.) 

Video player inladen...

We komen dinsdag stipt op tijd aan in Wenen. Ook radiocollega Katleen, van "De Inspecteur" op Radio 2, zat in de nachttrein. Zij reisde mee om na te gaan of mensen waar krijgen voor hun geld.

Of dat het geval is, zegt ze in deze laatste video:

Video player inladen...