Ontdekker Robert Ballard geeft uitleg bij videobeelden van het wrak van de Titanic.

Verdrag moet wrak van de Titanic beschermen tegen schattenjagers

Een nieuwe verdrag tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië moet voorkomen dat privébedrijven nog meer voorwerpen uit het in 1912 gezonken schip zouden weghalen. Het is echter niet duidelijk of het verdrag voldoende sterk is om verdere plundering van het beroemde scheepswrak in de Atlantische Oceaan te voorkomen.

Het verdrag werd ondertekend door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Britse collega van Maritieme Zaken Nusrat Ghani. Volgens hen moet het verdrag voorkomen dat het wrak van de Titanic nog verder geplunderd zou worden door schattenzoekers "en dat het wrak respectvol bejegend zal worden als de laatste rustplaats van meer dan 1.500 mensen". (Lees verder onder de foto).

Concreet zou verdere verkenning van het wrak van de Titanic enkel nog kunnen mits toestemming van de Amerikaanse en de Britse regeringen. Wie zonder toestemming toch nog voorwerpen uit de Titanic zou weghalen, riskeert voortaan grote boetes. Eerder had de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, de Titanic al bescherming verleend, maar die was juridisch niet afdwingbaar.

"Alles weghalen nu het nog kan"

Het verdrag over de Titanic is bedoeld om te verhinderen dat het Amerikaanse bergingsbedrijf RMS Titanic Inc. voort zou gaan met het weghalen van voorwerpen. De voorbije jaren heeft RMS Titanic Inc. al 5.500 voorwerpen weggehaald uit het wrak. Er zijn nu plannen om een dak van de Titanic weg te halen om de beroemde radiozender waarmee de noodsignalen van het zinkende schip werden verstuurd te bergen. (Lees verder onder de foto).

Een veiling van voorwerpen die uit het wrak naar boven zijn gehaald.

Volgens dat bedrijf verkeert het wrak in een erg slechte toestand en is het zaak om zo veel mogelijk artefacten eruit te redden vooraleer het schip totaal verloren is. RMS Titanic Inc. wil het nieuwe verdrag overigens aanvechten voor een Amerikaanse rechtbank. De familieleden van de slachtoffers willen dat het wrak onberoerd gelaten wordt.

De Titanic werd in Belfast in Noord-Ierland gebouwd en zonk begin 1912 op de eerste reis naar de Verenigde Staten na een aanvaring met een ijsberg. Meer dan 1.500 passagiers overleefden de ramp niet. Het wrak werd in 1985 op een diepte van meer dan 5.000 meter op de bodem van de Atlantische Oceaan ontdekt door de Amerikaanse onderwaterarcheoloog Robert Ballard. Die heeft sindsdien nog wel andere beroemde scheepswrakken gevonden. Ballard ontdekte in 1989 in de Atlantische Oceaan het wrak van het Duitse slagschip Bismarck (gezonken in 1941) en in 1998 het Amerikaanse vliegdekschip USS Yorktown (gezonken tijdens de slag om Midway in de Stille Oceaan in 1942). 

De RMS Titanic op een archieffoto voor de afvaart in 1912.

Meest gelezen