Vier kinderen van IS-weduwen zijn voor jeugdrechter verschenen

Vier kinderen van Belgische IS-vrouwen die gisteren zijn aangekomen in ons land zijn vandaag voor de jeugdrechter in Antwerpen verschenen. Het gaat om kinderen van Bouchra Abouallal en Tatiana Wielandt, twee vrouwen die in november met hun 6 kinderen vanuit een gevangeniskamp in Syrië waren gevlucht naar Turkije. De vrouwen zelf zitten nog in een gevangenis in Turkije met hun 2 jongste kinderen. Wat de jeugdrechter precies beslist heeft over wat er met de kinderen moet gebeuren is niet bekend.

De vier oudste kinderen van IS-weduwen Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) die gisteren vanuit Turkije naar ons land zijn gevlogen, zijn vandaag voor de jeugdrechter verschenen. Die heeft na afloop "gepaste jeugdbeschermingsmaatregelen bevolen", maar noch het parket, noch hun advocaat wil daar dieper op ingaan.

De moeders verblijven nog in een gevangenis in Turkije, samen met hun twee jongste kinderen. Hun vier oudste kinderen van 5, 5, 7 en 8 jaar oud verbleven al geruime tijd in een Turkse jeugdinstelling en hebben via de Belgische ambassade de nodige reisdocumenten gekregen voor hun terugvlucht naar België.

Na hun aankomst gisteren werden de vier onder politiebegeleiding naar een ziekenhuis in Antwerpen gevoerd voor een medische check-up en vandaag zijn ze dan voor de jeugdrechter gebracht. Of ze nu door familie mogen worden opgevangen, is niet bekend.

Meest gelezen