Video player inladen...

6 doden en bijna 300 besmette mensen door nieuw longvirus: werkt Chinees nieuwjaar verspreiding in de hand?

In China zijn nu al zeker 6 mensen overleden aan het nieuw ontdekte longvirus. Bijna 300 mensen zijn besmet en worden alsmaar meer gevallen gemeld in naburige landen. Nu miljoenen Chinezen voor de feesten naar hun familie reizen, wordt gevreesd voor een snellere verspreiding van het virus.

Het nieuwe virus is eind vorig jaar opgedoken in de stad Wuhan in het oosten van China. Vandaag hebben de Chinese autoriteiten weet van zeker 6 doden en zouden er 291 gevallen van besmetting gemeld zijn. Het nieuwe virus doet denken aan het beruchte SARS-virus dat 15 jaar geleden 778 mensen het leven heeft gekost in China en de rest van Azië.

De oorsprong lijkt de stad Wuhan te zijn, maar intussen zijn er ook gevallen gemeld in de hoofdstad Peking en de havenstad Tianjian in het noorden van China, maar ook in Shanghai in het oosten en Shenzhen nabij Hongkong in het zuiden. Bovendien zijn ook ziektegevallen bekend in Thailand, Zuid-Korea, Japan en Taiwan, maar het gaat telkens om mensen die uit Wuhan kwamen. Noord-Korea sluit tijdelijk de grenzen en zal geen buitenlandse bezoekers toelaten. Ook dat lijkt gericht tegen China.

Steeds meer landen screenen passagiers uit Wuhan of China. Het gaat dan om Australië, Taiwan en Japan, maar ook op de luchthavens van New York, San Francisco en Los Angeles in de Verenigde Staten is dat het geval. In Australië is een man uit China na zijn aankomst in quarantaine geplaatst, maar het is nog niet zeker of de man lijdt aan het virus. Vandaag is overigens bevestigd dat dit nieuwe virus wordt overgedragen van mens tot mens.

Miljoenen Chinezen gaan op reis

Vrijdagnacht wordt in China het Lentefestival, beter bekend als het Chinese Nieuwjaar, gevierd. Traditioneel reizen miljoenen Chinezen dan haar huis om dat samen met hun familie te vieren. Dit jaar houdt dat het risico in dat veel van die mensen op overvolle luchthavens en treinstations besmet raken en dat ze het virus over het hele land zouden verspreiden. De in allerijl aangeschafte mondmaskertjes zouden daar weinig tegen doen.

Het festival wordt overigens ook in andere landen in Azië gevierd die beïnvloed zijn door de Chinese cultuur. Het gaat dan over Japan, Korea, Singapore, Taiwan, Vietnam en bij Chinese minderheden in Zuidoost-Azië. 

Morgen buigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich over de toestand en mogelijk wordt er dan een internationale waarschuwing uitgestuurd. De WHO vreest voor een herhaling van de crisis rond de SARS-epidemie zo'n 15 jaar geleden. Toen zijn in Azië 778 mensen overleden aan dat virus. Het huidige virus zou grote gelijkenissen vertonen met SARS. De WHO vertrouwt de gegevens vanuit China niet helemaal, want bij SARS werd belangrijke informatie lange tijd achtergehouden, wat de bestrijding en indamming bemoeilijkte. Dit keer maakt de Chinese overheid zich sterk dat dat nu niet het geval zal zijn en dat lokale functionarissen die informatie onder de mat vegen, gestraft zullen worden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen