Video player inladen...

Zoekactie in De Panne: "Trans­migranten waagden oversteek maar zwommen terug: zes opgepakt, acht gevlucht"

In De Panne is een zoekactie gehouden naar transmigranten die na een hachelijk avontuur op zee terug aan land zijn gegaan. Het gaat om 14 personen, waarbij ook enkele kinderen. Zes van hen zijn intussen opgepakt, acht anderen zijn gevlucht in de duinen.  De transmigranten zouden na een mislukte oversteek met een bootje teruggezwommen zijn naar het strand van De Panne. Het gerecht heeft een onderzoek naar mensensmokkel geopend. 

In De Panne is de hele voormiddag gezocht naar mensen die met een gammel of vervallen bootje op (de Noord)zee gingen, maar hun overtocht in het holst van de nacht moesten staken. Wellicht gaat het om transmigranten, onder hen Afghanen en Iraniërs. Gouverneur Decaluwé spreekt over 14 mensen die moesten terugkeren in het water. Goed om onderkoeld te raken met deze barkoude temperaturen.

Intussen is het bootje uit het water gehaald door de hulpdiensten. Lees verder onder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

De hulpdiensten pakten zes mensen op, er zouden acht mensen -onder wie twee kinderen - gevlucht zijn in de duinen. Vermoedelijk zijn zij over de grens richting Duinkerke verrtrokken. De burgemeester van De Panne Bram Degrieck (van de lokale partij Het Plan-B) bevestigt aan onze redactie dat alle mensen uit de zee zijn. "De mensen die we aantroffen, vertellen dat iedereen van de groep terug aan land is gegaan. Maar we zoeken nog een aantal mensen."

"Niet de eerste keer"

Voor de zoekactie in de omgeving worden onder meer drones ingezet, maar de weersomstandigheden zitten niet bepaald mee. Eerder al kon een helikopter niet opstijgen. Het vroor en er hangt een hardnekkige mist. De Belgische en Franse hulpdiensten werken samen, want De Panne ligt niet ver van de Franse grens. Het onderzoek richt zich ook op mensensmokkelaars.

Buurtbewoners signaleerden de politie vanochtend dat ze "verdachte handelingen" zagen. De kustwacht meldde dat er om 5 uur 's ochtends iemand aanbelde aan een huis om alarm te slaan, die persoon was kletsnat. Er werden later rugzakken op het strand gevonden.

Het is niet de eerste keer dat transmigranten vanaf onze kust de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wagen. "Het is bij mijn weten wel de eerste keer dat het op deze grote schaal gebeurt. Het is een problematiek waarmee we allemaal geconfronteerd worden", aldus burgemeester Degrieck.

Gerechtelijk onderzoek

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, heeft intusssen een gerechtelijk onderzoek naar mensensmokkel geopend. De zes gevonden personen zullen worden verhoord door de politiezone Westkust, de Scheepvaartpolitie en het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie. 

Hen zal worden gevraagd hoe de acht overige opvarenden de plaats hebben verlaten. Verder zal worden nagegaan waar de mensen en het bootje vandaan kwamen, hoe zij naar De Panne werden gebracht en wie de mensensmokkelaars zijn die verantwoordelijk zijn. Het parket zal samenwerken met Franse en Britse autoriteiten.

Onze reporter Tijs Mauroo was in De Panne en sprak met burgemeester Degrieck. Herbekijk zijn bijdrage in "Het Journaal":  

Video player inladen...
Foto Kurt

Bekijk hier het gesprek in "Terzake" met Carl Decaluwé , gouverneur van West-Vlaanderen:

Video player inladen...

Meest gelezen