Belga

5.000 mensen wachten nog steeds op terugbetaling verkeersboete uit 2018: "Het is een schande"

Vijfduizend mensen wachten nog op de terugbetaling van een verkeersboete uit 2018. In maart van dat jaar werd er een nieuwe website gelanceerd om je verkeersboete te betalen. Maar meteen na de lancering ging het al fout: het systeem deed sommige mensen twee keer betalen en wie per ongeluk zelf twee keer betaalde of een fout bedrag overschreef, kreeg niet terugbetaald. Het probleem werd vorig jaar in "De inspecteur" op Radio 2 aangekaart, de overheid beloofde de terugbetalingen zo snel mogelijk in orde te maken. Dat is voor vijfduizend mensen nog niet gelukt, maar daar zijn redenen voor, klinkt het bij de overheidsdienst Justitie.

Een aantal luisteraars van "De inspecteur" is ten einde raad. Ze hebben het afgelopen anderhalf jaar tevergeefs geprobeerd om een antwoord te krijgen op de volgende vraag: "Wanneer krijgen wij ons geld van die verkeerd of dubbel betaalde boete terug? We hebben bij alle mogelijke diensten aangeklopt. Niemand kan ons helpen."

Het gaat me vooral over de houding van de overheid

Luisteraar bij "De inspecteur"

De luisteraars vinden het vervelend dat ze hun centen niet terugkrijgen. Maar het is vooral het gebrek aan informatie dat hen frustreert. Luisteraar Sam vat het mooi samen. "Natuurlijk wil ik mijn 125 euro graag terug. Ik kan leuke dingen met dat geld doen. Maar het gaat me hier vooral over de houding van de overheid. Hoe kan het nu dat je er niet in slaagt om je burgers op een correcte en efficiënte manier te informeren?"

FOD Justitie

Edward Landtsheere van de overheidsdienst Justitie heeft begrip voor de klachten. "Het is normaal dat de mensen het niet leuk vinden dat ze zo lang moeten wachten. Wij vinden dat ook jammer. Maar het is nu eenmaal zo dat we voor deze dossiers nog onderzoeken of alle terugbetalingscriteria voldaan zijn." 

Sinds 2018 zijn de federale overheidsdiensten Financiën en Justitie en de federale politie digitaal aan elkaar gekoppeld. Daardoor beschikken de diensten over juiste en volledige informatie over elke burger. Als er een vraag is voor een terugbetaling van een verkeersboete, dan gaan we eerst controleren of de burger nog openstaande schulden heeft. Denk bijvoorbeeld aan een onbetaalde verkeersboete uit het verleden. Als er schulden zijn, dan zal dat bedrag afgehouden worden bij terugbetaling." 

Die controle gebeurt tegenwoordig standaard als je als burger om een terugbetaling van een verkeersboete vraagt. De controle gaat meestal vlot en dan volgt een terugbetaling snel. Maar er zijn nu eenmaal ingewikkelde dossiers waar extra controle nodig is en dan duurt het ook langer vooraleer je weet of je recht hebt op een terugbetaling. 

De 5.000 dossiers zullen in de loop van de komende maanden behandeld worden

"De 5.000 dossiers die al aanslepen sinds 2018, zullen in de loop van de komende maanden behandeld worden. We onderzoeken de aanvraag tot terugbetaling samen met de politie en het parket. Maar je moet weten dat er elke maand ook 500 recente dossiers bij komen waar ook bijkomend onderzoek voor nodig is. We kunnen die achterstand dus niet in één keer wegwerken." 

Federale ombudsdienst

Heel veel mensen klopten de voorbije maanden en jaren ook aan bij de federale ombudsdienst. In de hoop dat die een doorbraak zou kunnen forceren. 

De ombudsdienst doet zijn best om de vragen van burgers zo goed mogelijk te beantwoorden. Maar dat is niet altijd evident omdat de ombudsdienst zelf ook weinig informatie krijgt. Ombudsvrouw Catherine De Bruecker vindt dat de overheid daar ook steken laat vallen. "De grootste klacht is het gebrek aan informatie. Het is niet omdat een dossier vastzit, dat de overheid de mensen niet meer moet informeren." 

Het is niet omdat een dossier vastzit dat de overheid de mensen niet meer moet informeren

"Wij hadden de voorbije maanden intensief contact met de dienst verkeersboetes. Dat waren positieve en constructieve gesprekken. We weten ondertussen ook dat er een derde terugbetalingsgolf aankomt. Binnenkort krijgen we daar meer informatie over. Uiteraard communiceren we dat dan aan iedereen die bij ons een dossier heeft lopen."

De ombudsdienst benadrukt wel dat de automatische terugbetaling sinds april 2019 wel vlot loopt. "We krijgen weinig klachten sinds de software­problemen voor de automatische terugbetaling opgelost werden."  

QR-code

Tegenwoordig kan je een verkeersboete ook betalen via een QR-code. Die staat op de boete. Je scant die in met je smartphone en op die manier kan je de boete betalen. 

Het systeem kende aanvankelijk wat kinderziektes maar die problemen zijn ondertussen van de baan. Dat bevestigt ook woordvoerder Edward Landtsheere. "We krijgen geen klachten meer over dat systeem. En we merken ook dat heel veel mensen op die manier hun boete betalen. Het systeem is een succes." 

Meest gelezen