AFP or licensors

Jean Paul Gaultier (67) neemt afscheid met energieke laatste modeshow

De Franse mode-ontwerper Jean Paul Gaultier (67) heeft in Parijs zijn laatste modeshow gegeven. Enkele dagen geleden verraste hij vriend en vijand door zijn afscheid aan te kondigen. Al belooft hij binnenkort wel nieuws over "een nieuw project" waaraan hij zou werken.

"Deze show die mijn 50-jarig jubileum viert, zal ook mijn laatste zijn", liet Gaultier enkele dagen geleden weten. "Het wordt een mooi feestje met veel van mijn vrienden en we gaan veel plezier hebben tot heel, heel laat." Na het overlijden van Karl Lagerfeld begin vorig jaar, verliest de Parijse modewereld op korte tijd hiermee opnieuw een belangrijke figuur.

Lees verder onder de instagrampost:

Enkele jaren geleden al was hij gestopt met het ontwerpen van confectiekledij, standaardkleding die in grote hoeveelheden wordt geproduceerd. Vandaag was het dus zijn laatste haute couture modeshow. De show gaf volgens persagentschap AP een mooi overzicht van zijn carrière. "Het was een energieke greatest hits-show met modellen uit de jaren 80 tot nu."

Lees verder onder de foto:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De modeshow begon met een begrafenisscène waarbij zes mannelijke modellen een doodskist het podium opdroegen. Het eindigde anderhalf uur later met gespring en gelach op de tonen van "Church of the poison mind" van Boy George. Die laatste was het nummer volgens AP zelf komen zingen. Ook de Franse diva Mylène Farmer was van de partij. "Het leek meer een rockconcert dan een modeshow met regelmatig luid gejoel uit het publiek", meldt AP.

Lees verder onder de foto:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Gaultier werd het "enfant terrible" van de Franse mode-industrie genoemd. In de jaren 80 shockeerde en gooide hij tegelijk hoge ogen door te experimenteren met genderidentiteit door bijvoorbeeld rokken voor mannen te introduceren. Hij gaf een stem aan vrouwen en werkte voor sterren als Madonna. Voor haar ontwierp hij bijvoorbeeld de iconische puntige bustier voor haar Blond Ambition World Tour.

Lees verder onder de foto:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Hoewel de Franse mode-ontwerper dus afscheid neemt van de modedefilés, gaat zijn modehuis wel verder zonder hem. Hij heeft ook nog een ander project in de pijplijn zitten dat hij binnenkort zou voorstellen. Z'n haute couture-label Gaultier Paris zal trouwens blijven bestaan en dat zal hij vooralsnog zelf blijven leiden.

Video player inladen...

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen