©Leonardo Cendamo/Leemage

Na de "Nobelprijs voor jeugdliteratuur": Bart Moeyaert opnieuw genomineerd voor andere prestigieuze award

Jeugdauteur Bart Moeyaert maakt opnieuw kans op een prestigieuze onderscheiding. Hij is genomineerd voor de "Hans Christian Andersen Award", een prijs vernoemd naar de Deense schrijver en dichter bekend van verschillende sprookjes. Het is al de derde keer dat Moeyaert op de shortlist staat voor deze prijs, na nominaties in 2002 en 2012.

De Hans Christian Andersen Award is een van de meest prestigieuze prijzen voor jeugdliteratuur. De International Board on Books for Young People (IBBY) bekroont om de 2 jaar één nog levende auteur, en één nog levende illustrator.

De onderscheiding gaat naar het volledige werk van de schrijver of illustrator in kwestie. De jury kiest genomineerden die blijk geven van de geest van Hans Christian Andersen. "We kijken naar de esthetische en literaire kwaliteit van het verhaal en de illustraties. We nemen ook in overweging of de makers dingen kunnen benaderen vanuit het standpunt van kinderen, en of ze in staat zijn om de kinderlijke nieuwsgierigheid en verbeelding te prikkelen", aldus de IBBY. Andersen schreef onder meer de sprookjes "De prinses op de erwt", "De kleine zeemeermin", en "Het meisje met de zwavelstokjes".

Bart Moeyaert haalt dit jaar al voor de derde keer de shortlist voor de Hans Christian Andersen Award. De zes genomineerden zijn een internationaal gezelschap. Naast Moeyaert zijn de kanshebbers: de Argentijnse Maria Cristina Ramos, Française Marie-Aude Murail, Farhad Hassanzadeh uit Iran, Sloveen Peter Svetina en de Amerikaanse Jacqueline Woodson.

Vorig jaar heeft Bart Moeyaert die andere belangrijke prijs voor jeugdliteratuur gewonnen: de "Astrid Lindgren Memorial Award", ook wel de Nobelprijs voor auteurs van jeugdboeken genoemd. Of hij ook deze prijs effectief wint, weten we op 30 maart. Dan worden de twee laureaten van de Hans Christian Andersen Award 2020 bekendgemaakt tijdens de tweejaarlijkse Kinderboekenbeurs van Bologna. Winnaars krijgen een gouden medaille waarop Hans Christian Andersen staat afgebeeld. De medailles en diploma's worden uitgereikt in  Moskou op 6 september. 

Meest gelezen