Video player inladen...

Chinese stad Wuhan afgesloten van de buitenwereld door longziekte: openbaar vervoer stil en luchthaven dicht

In de Chinese miljoenenstad Wuhan wordt het openbaar vervoer stilgelegd, ook de haven en luchthaven gaan dicht. Het zijn verschillende maatregelen om te voorkomen dat de nieuwe longziekte nog verder verspreidt. Inwoners wordt afgeraden om de stad te verlaten. Morgen buigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich over maatregelen op wereldvlak.

Alle vormen van openbaar vervoer in de miljoenenstad Wuhan worden momenteel opgeschort. Het gaat niet alleen om bussen, metro's en ferry's, maar ook om het lange afstandsverkeer zoals treinen. Ook de luchthaven gaat dicht. De overheid raadt burgers aan om de stad niet te verlaten. Het zijn allemaal maatregelen om de verdere uitbraak van de mysterieuze longziekte te voorkomen, want het dodental loopt snel op.

De ziekte is voor het eerst opgedoken in Wuhan, in de centrale provincie Hubei. Vanochtend sprak de Nationale Gezondheidscommissie in China nog over 9 doden. Vanmiddag is dat cijfer plots opgetrokken tot 17. Alle slachtoffers zijn gevallen in de provincie Hubei.

Volgens de laatste cijfers zijn er al 540 mensen besmet. Ook in Peking en Tianjin in het noorden, in Shanghai in het oosten en de provincie Guangdong in het zuiden. Vandaag is ook een geval van besmetting vastgesteld in de regio's Hongkong en Macau. Eerder waren er ook met het virus besmette mensen opgemerkt in Thailand, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en in de Amerikaanse staat Washington. Het gaat telkens om mensen die uit Wuhan kwamen.  

Morgen buigt een speciale commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich in Genève over het virus. Eerder was er sprake van dat ze dat vandaag al zouden doen, maar volgens de WHO hebben ze nog niet genoeg informatie ingezameld. De organisatie is alvast wel te spreken over de maatregelen die ze in China nemen. "De snelle Chinese reactie zal niet alleen de verdere verspreiding in eigen land, maar ook internationaal kunnen verkleinen", klinkt het. Mogelijk roept de WHO morgen een internationale noodtoestand uit waarbij extra maatregelen worden getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

AFP or licensors

Wellicht steeds meer besmettingen

Het aantal besmettingen loopt dus danig op, maar dat is niet zo'n grote verrassing, zei correspondente Leen Vervaecke vanochtend vanuit Peking. "De Chinese overheid en de nationale gezondheidscommissie hebben tijd nodig gehad om het virus te identificeren en testkits te ontwikkelen. Die testkits zijn er nu en worden over heel China verspreid, waardoor het gemakkelijker is om zieken op te sporen en te bevestigen of zij inderdaad besmet zijn of niet.

Beluister het gesprek met Leen Vervaeke in "De ochtend":

AFP or licensors

Dit weekend vieren de Chinezen Nieuwjaar, een periode waarin miljoenen Chinezen naar hun familie reizen. De overheid neemt dan ook extra maatregelen om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. "Het nieuwe coronavirus hoort bij de klasse B-virussen, maar de maatregelen die genomen worden, hebben eigenlijk betrekking op een klasse A-virus. Dus eigenlijk nog een erger virus."

Het nieuwe virus hoort bij de klasse B-virussen, maar de overheid neemt maatregelen alsof het om een klasse A-virus gaat

Leen Vervaeke, correspondente in China

Op alle luchthavens, treinstations en busstations worden daarom temperatuurcontroles uitgevoerd. Mensen met een verhoogde temperatuur worden naar het ziekenhuis gebracht, onderzocht en in quarantaine geplaatst. Ook mensen die met die personen in contact zijn geweest, worden opgeroepen om naar het ziekenhuis te komen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Mondkapjes uitverkocht

Vervaeke zelf woont en werkt in Peking, meer dan 1.000 kilometer ten noorden van Wuhan. Ook daar merkt ze de gevolgen van het virus in het straatbeeld. "Op de metro droeg vanmorgen iets meer dan de helft van de passagiers een mondkapje. Dat is veel meer dan normaal. Het viel me ook op dat vooral gezinnen met kinderen heel erg op hun hoede zijn en dat die kinderen dus allen een mondkapje dragen. Bij de apotheek zijn alle mondkapjes ook uitverkocht. Ook handdesinfectie is uitverkocht."

De mensen in Peking maken zich wel degelijk zorgen, merkt Vervaeke, maar van grote paniek is geen sprake, voegt ze eraan toe. "Veel mensen dragen geen mondkapje en zeggen dat ze zich geen zorgen maken omdat ze jong en gezond zijn en Wuhan ver weg is. Dus er zijn nog veel mensen die het zich niet erg aantrekken."

Wel letten mensen die van plan zijn naar hun familie te reizen erop dat ze niet via Wuhan gaan. "Ik hoorde iemand die met de trein zou reizen, maar dat omgeruild heeft voor een vliegtuigticket omdat de trein via Wuhan zou reizen. Dus er is wel veel schrik om daar in de buurt te komen."

De Vlaming Jan Renders woont in Wuhan. Sinds de uitbraak van het virus is het straatbeeld danig veranderd, getuigt hij in "De ochtend" op Radio 1. Zowat 95 procent van de mensen loopt er met mondkapjes, gokt hij. Zelf is hij ook getest op het virus.

Beluister het gesprek met Jan Renders in "De ochtend":

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen