AFP or licensors

Ook de Britse koningin Elizabeth II keurt het brexitakkoord goed

Na het Britse parlement heeft nu ook koningin Elizabeth het brexitakkoord van premier Boris Johnson goedgekeurd. Daardoor is de weg vrij voor de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het is nu nog wachten op het Europees Parlement.

Het feit dat de Britse vorstin de brexitwet heeft goedgekeurd, betekent dat in het Verenigd Koninkrijk de hele procedure afgerond is. De goedkeuring van de brexitwet, die het akkoord over het Britse vertrek uit de EU in Brits recht omzet, werd pas mogelijk nadat premier Boris Johnson bij de verkiezingen van 12 december een ruime overwinning wist te boeken.

Volgende week woensdag stemt ook het Europees Parlement over het brexitakkoord. Voor de plenaire vergadering zich kan uitspreken, moet eerst de bevoegde commissie Institutionele Zaken dat doen. Die heeft de tekst vanmiddag met 23 stemmen voor en drie tegen goedgekeurd. Morgen zetten Europese Raadsvoorzitter Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hun handtekening onder het akkoord.

Op 31 januari, ruim 3,5 jaar na het brexitreferendum van 23 juni 2016, zal het VK de Europese Unie kunnen verlaten. Dan breekt een overgangsperiode aan, waarin de Britten tot eind dit jaar deel blijven uitmaken van de Europese douane-unie en de Europese interne markt. Tijdens die transitie zullen Britse en Europese onderhandelaars een nieuw akkoord trachten te vinden, deze keer over een bilateraal (handels)akkoord.

Meest gelezen