Videospeler inladen...

Monty Python neemt afscheid van Terry Jones (77)

De Britse komiek Terry Jones is overleden. Hij werd 77 jaar oud. Jones was een van de leden van Monty Python. Dat humoristische collectief deed eind jaren 60, begin jaren 70 de comedy in Groot-Brittannië en ver daarbuiten op zijn grondvesten daveren. Jones leed sinds 2016 aan dementie. 

"We zijn erg bedroefd dat we het overlijden moeten melden van onze geliefde echtgenoot en vader, Terry Jones", laat zijn familie weten aan de Britse openbare omroep BBC. Jones stierf gisterenavond aan de gevolgen van een zeldzame vorm van dementie, FTD. Hij werd de laatste dagen van zijn leven omringd door zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden. 

Vorig jaar was het 50 jaar geleden dat de BBC de eerste sketchshow van Monty Python uitzond. De Britse acteurs John Cleese, Graham Chapman, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin en de Amerikaanse regisseur en animatiespecialist Terry Gilliam brachten een soort van humor die nog nooit eerder op televisie was vertoond.

De sketches waren absurd en anarchistisch met af en toe een trap tegen de schenen van het establishment. Het programma groeide uit tot een wereldwijd succes. Veel humoristen die na hen kwamen, zijn door Monty Python beïnvloed.

Later maakte de groep nog succesvolle films zoals "Monty Python and the Holy Grail" (1975), "Monty Python's life of Brian" (1979) en "Monty Python's meaning of life" (1983). De eerste regisseerde Terry Jones samen met Terry Gilliam. Bij de twee volgende nam hij alleen de regie op zich. 

Terry Jones was ook historicus. Hij schreef een aantal boeken en maakte tv-documentaires over de oudheid en de middeleeuwen. 

(lees onder de foto de reacties van Michael Palin en John Cleese)

De cast van "Monty Python and the Holy Grail". Terry Jones is de tweede van rechts.

Michael Palin en John Cleese nemen afscheid

Michael Palin reageerde al op de dood van Terry Jones. "Hij was een van mijn beste vrienden. Hij was veel meer dan een van de beste schrijvers-performers van zijn generatie. Hij was de volledige renaissance komiek: schrijver, regisseur, presentator, historicus, briljante kinderboekenschrijver en het warmste, geweldigste gezelschap dat je maar kan hebben", zei hij aan BBC.

John Cleese reageerde op Twitter: "Het voelt vreemd aan dat een man die zoveel talenten had en zo'n oneindig enthousiasme, zo zacht moest uitdoven. Van zijn vele prestaties is, voor mij, het grootste cadeau dat hij ons gaf de regie van "Life of Brian". Perfectie." 

Terry Jones is het tweede groepslid van Monty Python dat overlijdt. In 1989 stierf Graham Chapman. Jones stond in 2014 nog met de vier ander overgebleven leden op de planken in Londen voor een reeks reünieshows. 

(lees voort onder de foto en bekijk enkele sketches met Terry Jones)

v.l.n.r.: Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin, Terry Jones

Voorliefde voor het absurde

Volgens de BBC had Terry Jones een voorliefde voor het absurde en droeg dat veel bij aan de anarchistische humor van Monty Python. Zijn humor was erg visueel met een vleugje surrealisme. 

Cartoonist, kunstenaar en tv-maker Kamagurka omschrijft Terry Jones als een belangrijke schakel binnen Monty Python, hoewel hij minder bekend is dan John Cleese en Michael Palin. "Jones slaagde erin om een extra knettergekke touch aan de sketch te geven. Alleen al door zijn komische werking. Hij is een heel grappige figuur om te zien, een beetje dramatisch. Hij was ook fantastisch als vrouw in de menopauze."

Jones slaagde erin om een extra knettergekke touch aan de sketch te geven. 

Kamagurka, cartoonist, tv-maker, kunstenaar

Een bekende sketch waarin Terry Jones meespeelt is "Mr. Creosote" in "Monty Python's meaning of life". Hij speelt een veelvraat die maar blijft eten op restaurant. Terry Jones vond dit een van zijn top 10 Monty Python-momenten. 

Bekijk hieronder een deel van de sketch: (niet ondertiteld)

Een andere bekende sketch is die waarin hij de componist Arthur "2 Sheds" Jackon speelt. Bekijk hier de sketch: (niet ondertiteld)

Bekijk de YouTube-video waarin Terry Jones vertelt over hoe ze op de naam Monty Python kwamen: (niet ondertiteld)

Meest gelezen