Oppositie wil weten waarom CEO van VRT werd ontslagen: minister Dalle geeft toe dat hij rapport nooit zag 

Na het ontslag van Paul Lembrechts, de gedelegeerd bestuurder van de VRT, blijven er heel wat vragen open. Straks debatteert het Vlaams Parlement over de kwestie. De oppositie wil graag het rapport zien op basis waarvan de knoop werd doorgehakt. Maar minister van Media Benjamin Dalle (CD&V), die Lembrechts ontsloeg, geeft toe dat hij zelf dat rapport nooit kon inkijken. 

Maandag werd de gedelegeerd bestuurder van de VRT, Paul Lembrechts, ontslagen door de Vlaamse regering. De beslissing kwam er na een maandenlang conflict aan de VRT-top tussen Lembrechts en een lid van het directiecollege, Peter Claes.

Lembrechts had het ontslag van Claes gevraagd, en werd daarin gesteund door de andere directieleden. Maar de raad van bestuur, geleid door Luc Van den Brande, weigerde het ontslag. 

De conclusie was dan dat Lembrechts zelf baan moest ruimen. "Hij heeft een voorstel gedaan tot ontslag aan de raad van bestuur. Dat is unaniem niet gevolgd. En vervolgens is hij er niet in geslaagd om dat vertrouwen te herstellen", legde mediaminister Dalle begin deze week zijn beslissing uit in "Terzake". 

Minister zag rapport zelf niet

Alleen blijft de vraag op basis waarvan uiteindelijk werd gekozen om Lembrechts aan de kant te schuiven. Op 30 december stelde de raad van bestuur een externe bemiddelaar aan voor het conflict, Fabiaan Van Vrekhem. Die sprak met alle betrokken partijen, wat leidde tot een rapport.

De hoofdconclusie daaruit was dat het niet mogelijk is "om het vertrouwen te herstellen", aldus Van Vrekhem. De oppositie in het parlement vraagt nu om dat rapport in te kijken, om de beslissing te begrijpen. 

Fragment uit een mail van de kabinetschef van minister Dalle aan de woordvoerder van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.

Dat rapport bevat namelijk  "elementen over het functioneren van verschillende personen", schrijft minister Dalle zelf in een mail aan de parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). Lees: over Lembrechts, maar wellicht ook over Peter Claes, al wordt dat niet letterlijk gezegd.

Maar uit dezelfde mail blijkt ook dat de minister zelf nooit het rapport onder ogen kreeg, hoewel de Vlaamse regering de beslissing nam om Lembrechts te ontslaan. "Ik heb de persoonlijke nota van de bemiddelaar aan de voorzitter van de raad van bestuur, waarin verslag zou gegeven zijn over de bemiddelingsopdracht, niet", schrijft Dalle. 

Ook de raad van bestuur, die weigerde om het gevraagde ontslag van Peter Claes goed te keuren, kreeg het rapport niet onder ogen. Dat blijkt uit verschillende bronnen in de raad van bestuur. Ook maandag, nadat het ontslag van Lembrechts werd gecommuniceerd, kreeg de raad van bestuur het rapport niet. 

Details uit rapport zullen beslissing regering niet veranderen

Volgens onze informatie hebben enkel de bemiddelaar Fabiaan Van Vrekhem en de raadsvoorzitter Luc Van den Brande het rapport in handen. Dalle, die de uiteindelijke beslissing nam, kreeg enkel een "mondeling verslag", zei hij eerder in "Terzake".

Welke details ook in het rapport staan, "dergelijke informatie heeft geen impact" op de beslissing om Lembrechts te ontslaan, schrijft Dalle nog. Vanmiddag wil de minister "uitgebreid tekst en uitleg geven aan het Vlaams Parlement over de beslissing van de Vlaamse Regering", schrijft hij op Twitter. 

"Doofpotoperatie"

De vakbonden van de VRT nemen intussen het zware woord "doofpotoperatie" in de mond. Ze uiten het vermoeden dat Luc Van den Brande "cruciale informatie over Claes weigert te delen met zijn bestuur", wat volgens hen tot een "vertrouwensbreuk" met het personeel zal leiden.

De vakbonden vragen om het rapport integraal te delen met de interim-CEO Leo Hellemans, de minister, de raad van bestuur en een vertrouwenspersoon bij de vakbonden. Maandag wordt er gestaakt bij de VRT. Hoe die staking er precies zal uitzien, wordt vandaag nog bepaald. 

Meest gelezen