Een Unimog-voertuig tijdens een oefening in Beauvechain in 2002.

Het Belgische leger wil bijna 900 nieuwe voertuigen aankopen

Het Belgische leger wil de komende jaren alles samen 879 nieuwe vrachtwagens aankopen. Het gaat om 636 lichte en 243 zware vrachtwagens. Dat bevestigt Defensie aan VRT NWS. De ministerraad heeft vorige vrijdag het licht op groen gezet om de aankoopprocedure op te starten. Daarnaast heeft het Belgische leger vorig jaar meer dan 2.000 nieuwe rekruten aangetrokken. Het gaat om een hoger aantal dan de opengestelde posten.

De nieuwe vrachtwagens moeten de huidige vrachtwagens van Volvo (N10) en Mercedes Unimog (Cargo) vervangen. Die zijn in de jaren 90 aangekocht. Momenteel beschikt de landcomponent over 1.189 voertuigen van die oude types. De meeste daarvan zouden worden verkocht, een klein deel wordt wellicht behouden als opleidingsvoertuig.

Volgens Defensie is het moeilijk om voor die voertuigen nog aan wisselstukken te geraken. "Bovendien zijn ze niet gepantserd", meldt Defensie aan VRT NWS. "Om de veiligheid van het personeel te kunnen garanderen, is het onontbeerlijk om te kunnen beschikken over voertuigen met ballistische en mijnbescherming."

Kostprijs nog onduidelijk

"De nieuwe aankoop voorziet 636 lichte vrachtwagens (4x4) die zullen gebruikt worden als transportmiddel voor materieel of als shelterdrager", klinkt het bij Defensie. "Er komen ook 243 zware vrachtwagens (8x8) die vooral een ondersteunende rol zullen spelen als transportmiddel voor het materieel en uitrusting." Een 350-tal zal gepantserd worden met ballistische bescherming en een mijnbescherming.

Bij Defensie wordt trouwens benadrukt dat de ministerraad de toestemming heeft gegeven om de aankoopprocedure op te starten. Nog niet voor de definitieve aankoop dus. Hoe de voertuigen er precies gaan uitzien, van welk merk ze zullen zijn en hoeveel het precies zal kosten, is daardoor nog niet duidelijk.

Lees verder onder de foto.

Een Unimog-voertuig van het Belgische leger in Congo in 2010.
BELGA/DOPPAGNE

2.111 nieuwe rekruten

Vorig jaar heeft het Belgische leger 2.111 nieuwe rekruten aangetrokken, een hoger aantal dan de opengestelde posten. Dat heeft generaal Marc Compernol, de chef Defensie,  aangekondigd op de nieuwjaarsreceptie van Defensie. Daar heeft hij ook gepleit voor de vorming van "een stabiele regering met de nodige slagkracht". Minister van Defensie Philippe Goffin was aanwezig op de receptie.

"Een jaar geleden kondigde ik aan dat de belangrijkste uitdaging voor Defensie voor deze nieuwe legislatuur zich bevond op het personeelsdomein", aldus Compernol. "We hebben die uitdaging met vastberadenheid aanvaard, met als bewijs de 2.111 rekruten die zich in 2019 bij Defensie hebben gevoegd." De stafchef stelde dat die jaarlijkse vervangingsgraad van meer dan 8 procent nog verschillende jaren moet worden aangehouden.

Voor dit jaar wil Defensie 2.150 personeelsleden rekruteren. Daarbij mikt het leger op de invulling van alle vacatures, met dus de aanwerving van personeelsleden in knelpuntberoepen. "Zo gaan we dit jaar voor de kandidaten-onderofficieren technieker voor het eerst een specifiek voorbereidingsprogramma lanceren in samenwerking met VDAB en Forem (de Waalse tegenhanger van de VDAB, nvdr.) en later vermoedelijk ook met Actiris (in Brussel, nvdr.)", aldus de chef Defensie.

Meest gelezen