Hasselt promoot tegeltuintjes voor een mooiere en koelere stad

Hasselt wil graag meer tegeltuinen in de stad. Door enkele straatstenen op te breken en er een klimplant of bloemen te planten, kunnen ook inwoners zonder een tuin voor meer groen in de stad zorgen. En hoe minder verharding, hoe minder de warmte op hete zomerdagen in de stad blijft hangen.

Sara Guilliams uit Runkst heeft al een tijdje zo'n tegeltuin. "Ik zag het bij de buren om de hoek en vond het zo mooi dat ik er ook eentje heb aangelegd." Sara plantte een klimroos, omdat ook bijen daarvan kunnen profiteren. "Onze wijk heeft een heel stedelijk karakter. Sommige mensen hebben achteraan wel een tuin, maar op straat zie je overal stenen en weinig groen. Daarom vond ik het belangrijk om daar iets aan te doen." Intussen hebben al enkele buren het voorbeeld van Sara gevolgd.

Stimulans 

De voorbije jaren konden gezinnen uit Hasselt al een gratis klimaatboom aanvragen bij de stad. "Dat aanbod wordt nu uitgebreid met klimrozen, frambozenstroken en zaadjes voor een kleine bloemenweide", legt schepen van Milieu Joost Venken (Groen) uit. "De eerste 100 mensen die zo'n klimroos aanvragen, zullen ook een klimhulp meekrijgen. Zo hebben ze meteen alle benodigdheden om hun tegeltuin aan te leggen."

Wie een tegeltuin wil aanleggen, moet dat wel eerst aanvragen bij de stad. Maar die aanvraag is gratis. 

Meest gelezen