Video player inladen...

Lokaal een wit laagje in Limburg en Antwerpen, Frank Deboosere: "Combinatie van industriesneeuw en motsneeuw" 

In Limburg en de Antwerpse Kempen zijn verschillende straten bedekt met een laagje sneeuw. Echte sneeuwbuien zijn er nochtans niet geweest. Het gaat om "industriesneeuw" en "motsneeuw", zo legt weerman Frank Deboosere uit. 

Voor Vlaanderen is het de eerste "sneeuw" deze winter. Vorig jaar lag er al een laagje in de Ardennen. In Sint-Truiden en Genk was vanochtend het sneeuwlaagje al duidelijk te zien, maar ook in Hasselt en in Mol zijn er vlokjes naar beneden gevallen. Nochtans waren er geen sneeuwbuien voorspeld. Maar het is dan ook geen "gewone" sneeuw.

Frank Deboosere heeft het over een combinatie van "industriesneeuw" (stoomwolken van industriegebieden die kristalliseren tot sneeuw) én "motsneeuw" (afkomstig van de mist die uitkristalliseert tot sneeuw). 

"Er hangt al enkele dagen heel veel mist. Dat zijn eigenlijk heel fijne wolkendruppeltjes. Bij negatieve temperaturen gaan die druppeltjes bevriezen en kristalliseren", legt Deboosere uit. 

"In industriegebieden zijn er ook veel stoomwolken. Die zorgen natuurlijk voor extra waterdamp en extra wolkendruppeltjes. Dat kan ook van die fijne sneeuwvlokjes opleveren."

Al dagen hangt een hogeluchtdrukgebied boven ons hoofd

VRT-weerman Bram Verbruggen

"We hebben al een aantal dagen een hogedrukgebied boven ons hoofd hangen. Dat betekent dat de lucht naar beneden wordt geduwd en er is weinig wind", verduidelijkt collega-weerman Bram Verbruggen. "Daardoor blijven stofdeeltjes langer in de lucht hangen. Als er nu motregen valt, kunnen er ijskristallen ontstaan rond de stofdeeltjes en dat maakt dat het lijkt op sneeuw. Het is eigenlijke vuile sneeuw."

"Maar", zo benadrukt Frank Deboosere, "er zijn geen gezondheidsrisico's verbonden aan die vuile sneeuw. Maar net zoals bij regenwater zou ik er toch niet van drinken."

Ook de dichte mist van vanochtend en de afgelopen dagen heeft te maken met het hardnekkige hogedrukgebied. "Om mist te vormen, zijn stofdeeltjes nodig waaraan het water zich kan hechten, zodat er waterdruppeltjes ontstaan", zegt Frank Deboosere. "Hoe meer fijnstof in de lucht bijvoorbeeld, hoe gemakkelijker er mist kan worden gevormd. Er is tegenwoordig minder luchtverontreiniging dan vroeger, waardoor we nu ook minder mistdagen per jaar hebben."

"Voor wind is het wachten op zondag en volgende week", zegt Deboosere. Dan zouden de stofdeeltjes zich kunnen verplaatsen. 

Er zijn nu minder mistdagen per jaar dan vroeger
Frank Deboosere, weerman VRT

Bekijk hier weerman Frank Deboosere over motsneeuw en industriesneeuw in "Het Journaal": (lees voort onder de video) 

Video player inladen...

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de strooiwagens uitgestuurd. Woordvoerster Veva Daniëls: "De strooidiensten zijn deze nacht uitgereden, maar er is ook neerslag gevallen in het uiterste oosten van het land. Dat kan ervoor gezorgd hebben dat het strooizout is weggespoeld. We volgen op en de strooidiensten zullen het nodige doen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de eerste sneeuw:

Video player inladen...

Enkele sfeerbeelden van de sneeuw:

Facebook Radio 2 Limburg\Rudy Van Looy
FOTO: Michiel Arnouts (Diepenbeek)
Facebook Radio 2 Limburg\Marc Vh
FOTO: Liselotte Dupont (Lanaken)

Bekijk hier "Het weer" voor de komende dagen, het hardnekkige ochtendgrijs blijft:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen