Linkse rechter Katerina Sakellaropoulou wordt als eerste vrouw president van Griekenland

In Griekenland heeft het parlement met een ruime meerderheid Katerina Sakellaropoulou verkozen tot president. Ze wordt de eerste vrouw in die functie. Twee jaar geleden werd ze al de eerste vrouwelijke voorzitter van het hoogste gerechtshof in Griekenland. 

In Griekenland wordt de president verkozen door het parlement op voordracht van de premier. Het is daarom verrassend dat de conservatieve premier Kyriakos Mitsotakis de linkse rechter Katerina Sakellaropoulou heeft voorgedragen. Ze kreeg daardoor wel de steun van de belangrijkste linkse en rechtse partijen in het parlement en uiteindelijk leverde haar dat de stemmen van 261 van de 300 parlementsleden op.

Het is tijd dat Griekenland zich openstelt voor de toekomst

Katerina Sakellaropoulou

Sakellaropoulou is 62 en is sinds oktober 2018 de eerste vrouwelijke voorzitter van het hoogste gerechtshof in Griekenland. Ze staat bekend als voorvechter van gelijke rechten voor mannen en vrouwen en homoseksuelen, en heeft ook stelling genomen voor het milieu. 

De standpunten van Sakellaropoulou, die overigens gescheiden is, gaan over het algemeen in tegen de conservatieve denkbeelden van de partij van premier Kyriakos Mitsotakis. Die had eerder kritiek gekregen omdat hij te weinig vrouwen in zijn regering had opgenomen. Waarnemers denken dan ook dat de 51-jarige premier zijn eigen imago wil opkrikken, maar tegelijk ook zijn conservatieve partij Nea Dimokratia wil moderniseren. 

Meest gelezen