Video player inladen...

2 Afghanen aangehouden op verdenking van mensensmokkel na gezonken bootje met transmigranten in De Panne

In de zaak rond het gezonken bootje met transmigranten in De Panne zijn 2 Afghanen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt het parket. De federale politie is intussen een onderzoek gestart naar racisme nadat het na de zoekactie naar de transmigranten haatdragende commentaren op sociale media had geregend.

Dinsdagochtend werd voor de kust van De Panne een zoekactie gestart naar transmigranten die in zee gingen met een bootje. Ondertussen heeft de onderzoeksrechter in Brugge twee Afghanen aangehouden die ervan verdacht worden banden te hebben met de smokkelorganisatie die de transmigranten naar Groot-Brittannië probeerde te brengen. 

De twee werden in de nacht van maandag op dinsdag opgemerkt door een politiepatrouille. Ze reden met een auto met franse nummerplaat. Na controle door de politie bleek dat de twee geen enkele reden hadden om in het holst van de nacht in de regio van De Panne rond te rijden. De politie pakte hen op en kon de twee nadien linken aan de transmigranten die in De Panne werden aangetroffen. 

Onderzoek naar racisme

Intussen is de politie ook een onderzoek gestart naar racisme omdat er online heel wat negatieve uitlatingen en berichten te lezen waren over het voorval. "We hebben daarop de internetrecherche van de federale politie gecontacteerd met de vraag om een onderzoek te starten naar inbreuken op de antiracismewet", aldus Johan Lescrauwaet van het parket van Ieper. "Het is een belangrijk signaal om aan te tonen dat dit niet getolereerd wordt."

De gespecialiseerde federale dienst zal nagaan of bepaalde personen in hun bericht aanzetten tot haat. Als er sprake is van strafbare feiten, zal de politie een pv opstellen. "Als we beslissen om die personen te vervolgen, riskeren ze celstraffen van een maand tot een jaar en een boete tot 8.000 euro. Dit is in het verleden al gebeurd met online boodschappen van negationisme", aldus Lescrauwaet.

Meest gelezen