Premier Hassan Diab (links) bij zijn benoeming door president Michel Aoun.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Technocraat" Hassan Diab is nieuwe premier van Libanon, maar het volksprotest luwt niet

In Libanon is de 60-jarige universiteitsprofessor Hassan Diab benoemd tot nieuwe premier. De soennitische moslim kreeg de steun van de sjiitische partijen Hezbollah en Amal en van de christelijk-maronitische FPM van president Michel Aoun, maar niet van zijn eigen soennitische bevolkingsgroep.

Libanon wordt al maanden geteisterd door volksprotest en een politieke crisis sinds het ontslag van vorig premier Saad Hariri. Gisteren bleek dat de neutrale professor Hassan Diab de meeste politieke steun genoot en hij werd dus door president Michel Aoun benoemd tot nieuwe premier.

Diab is professor in computerwetenschappen aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet. Hij is dan geen partijpoliticus, hij kreeg wel de steun van de FPM-partij (Vrije Patriottische Beweging, christelijke maronieten) van president Aoun, maar vooral ook van de sjiitische partijen Hezbollah en Amal. Samen hebben die een meerderheid in het Libanese parlement. Opvallend is dat de soennitische Toekomstpartij van vorig premier Saad Hariri hem geen steun geeft en ook niet in de regering stapt. Diab is niet helemaal een nieuwkomer in de politiek, zo was hij eerder al minister in een vorige regering.

In Libanon is de premier altijd een soennitische moslim, de president altijd een maronitisch christen en de parlementsvoorzitter een sjiiet. Dat systeem is uitgedacht om het wankele evenwicht tussen de bevolkingsgroepen in het land te behouden. Tussen 1975 en 1991 werd Libanon geteisterd door een bloedige burgeroorlog met wisselende bondgenootschappen.

Volksprotest luwt nog altijd niet

Toch kan de nieuwe regering van technocraten het volksprotest vooralsnog niet vermurwen. Ook vandaag zijn er in Beiroet betogers op straat gekomen en zijn barricades met autobanden in brand gestoken. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De nieuwe regering heeft opgeroepen tot kalmte en wijst er de betogers op dat Libanon dringend buitenlandse hulp nodig heeft om te overleven. Het land kampt met een zware financiële crisis en dreigt te bezwijken onder een grote schuldenlast en bankencrisis. Volgens sommige bronnen zou Libanon een noodkrediet voor 20 miljard dollar nodig hebben.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres spreekt zijn steun uit voor de hervormingen die de regering-Diab wil doorvoeren. Het feit dat de als prowesters beschouwde Toekomstpartij van ex-premier Saad Hariri niet in de regering stapt, kan steun van het Internationaal Muntfonds, de Wereldbank of westerse en Arabische Golfstaten bemoeilijken. De regering is afhankelijk van steun van onder meer de pro-Iraanse Hezbollah, maar van daaruit is weinig hulp te verwachten. 

Meest gelezen