Video player inladen...

"Telefoon van Amazon-baas gehackt nadat hij video had gekregen van Saudische kroonprins via WhatsApp"

De mobiele telefoon van Amazon-topman en miljardair Jeff Bezos zou in 2018 zijn gehackt nadat hij een WhatsApp-bericht had ontvangen van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De kroonprins stuurde Bezos een video en daar zat malware of schadelijk software aan gekoppeld. 

Bezos en Bin Salman kennen elkaar al even. De Amazon-baas bezocht Saudi-Arabië eind 2016 nog. Ze telefoneren elkaar kennelijk en wisselen berichten uit. De Britse krant The Guardian schrijft dat de twee belden in mei 2018 via de berichtendienst WhatsApp en dat Bezos na hun gesprek een video kreeg toegestuurd.

Bezos op bezoek bij de Saudische kroonprins in november 2016 (midden).
2016 Anadolu Agency

In de uren daarna werden grote hoeveelheden data uit de telefoon van Bezos gehaald. Het is niet bekend wat dat precies inhield of wat er mee is gebeurd. Experts begonnen vorig jaar een onderzoek naar de telefoon van Bezos nadat intieme details - inclusief sms'jes - over zijn privéleven in het Amerikaanse roddelblad National Enquirer waren verschenen.

Bezos kondigde vorig jaar ook aan dat hij en zijn vrouw McKenzie Bezos na 25 jaar huwelijk gingen scheiden. Dat was wereldnieuws. Het stel stond bekend als het rijkste koppel ter wereld. Ze troffen een schikking waarbij McKenzie het astronomische recordbedrag van 35 miljard dollar kreeg.

Saudi-Arabië ontkende eerder dat de telefoon van Bezos doel van een Saudische actie was geweest. En doet dat opnieuw in een tweet (zie hieronder). Bezos is eigenaar van de Amerikaanse krant The Washington Post sinds 2013. Volgens een Midden-Oosten-kenner in The Guardian zou de kroonprins mogelijk de berichtgeving over zijn land in The Washington Post willen beïnvloeden. De in het Saudische consulaat in Istanbul vermoorde journalist Jamal Khashoggi werkte overigens als columnist voor The Washington Post.

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Video player inladen...

Bekijk hier het gesprek in "Terzake" met cyberexperte Marietje Schaake (Stanford University):

Video player inladen...

Meest gelezen