Vrouwen in de regiestoel op Brussels filmfestival "Dames draaien"

Vanavond start de 12e editie van het internationale filmfestival "Dames draaien" in Brussel. De naam doet het al vermoeden: alleen vrouwelijke filmmakers staan centraal. "Onze missie blijft actueel, dat blijkt nog maar eens uit de Oscarnominaties", klinkt het bij de organisatie. Geen enkele vrouwelijke regisseur werd genomineerd voor de regieprijs van de prestigieuze awards.

Het vierdaagse festival "Dames draaien" schiet vanavond voor de 12e keer uit de startblokken. Het spraakmakende "Muidhond" van Patrice Toye bijt de spits af, met Tijmen Govaerts in de hoofdrol als Jonathan, een jongeman die vecht tegen zijn pedofiele gevoelens. Het is de eerste keer dat een Vlaamse langspeler het filmfestival opent.

Bekijk hieronder het interview met regisseur Patrice Toye over het festival en vrouwelijke filmmakers:

Videospeler inladen...

"We laten internationale films van – en ook vaak óver – vrouwen uit de hele wereld zien, van Nigeria tot Iran, Indonesië tot België. Elke cultuur heeft zo zijn eigenheden, overal is het anders om vrouw te zijn. We proberen die verschillende identiteitslagen aan het woord te laten, ook in debatten na de films", zegt Rita Van Gool van "Dames draaien". 

De missie van het festival blijft na 12 jaar nog steeds dezelfde: vrouwelijke filmmakers een forum en een podium bieden. "Onze studie uit 2012 toonde aan dat er nog altijd minder kansen zijn voor vrouwelijke filmmakers in België dan voor hun mannelijke collega's. Ook bij de Oscars zie je dat verschil", vervolgt Van Gool. "Het systeem zit zo in elkaar dat er jaar na jaar zoveel, en soms alleen maar, mannen worden geselecteerd."

Ondertussen beweegt er wel wat in het Belgische filmlandschap. De 13e editie van Filmfestival Oostende vorig jaar stond zo in het teken van "Leading Ladies", maar er zijn ook kleinschaligere initiatieven. "De vereniging “Elles font des films” behartigt de belangen van vrouwelijke filmmakers in Wallonië, en in Vlaanderen staat een gelijkaardig initiatief in de steigers", weet Van Gool. De directe aanleiding daarvoor zijn de beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag aan het adres van Jan Fabre in 2018.

Nog tot en met zondag kan u langspelers, documentaires en kortfilmcompilaties van vrouwelijke makelij bekijken in Cinema Vendôme in Brussel. Dit is het volledige programma.

Bekijk hieronder de trailer van "Muidhond":

Meest gelezen