Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Koreaanse leger ontslaat transvrouw na geslachtsoperatie

In Zuid-Korea is de 22-jarige sergeant Byun Hui-soo ontslagen uit het leger. Volgens het leger heeft de vrouw de regels overtreden door een geslachtsoperatie te laten uitvoeren. De sergeant spant wel een proces aan en hoopt zo opnieuw in dienst te kunnen gaan.

Sergeant Byun Hui-soo kondigde haar ontslag in tranen aan en voelt zich bedrogen door het leger. Ze wil dan ook via gerechtelijke weg opnieuw in dienst genomen worden, maar of dat lukt, is niet zeker.

In Zuid-Korea moeten alle mannen verplicht twee jaar dienen in het leger. Byun Hui-soo was als man opgeroepen, maar raakte daarna in een diepe depressie omdat ze zich vrouw voelde, maar in een mannenlichaam zat. Het zouden de artsen in een militair hospitaal zelf geweest zijn die Byun hadden aangeraden om een geslachtsoperatie in Thailand te laten uitvoeren.

Ik wil bewijzen dat ik als goed soldaat mijn land kan  verdedigen

Sergeant Byun Hui-soo

Blijkbaar hadden directe oversten daar weinig problemen mee. Volgens Byun bezochten ze haar in het ziekenhuis en leek ze op weg om een rolmodel te worden voor andere mensen in het leger. 

De legertop zag dat blijkbaar anders en zegt dat Byun "niet langer in staat is om in dienst te blijven". Een woordvoerder van Defensie sprak zelfs over "een fysieke handicap". Het Zuid-Koreaanse leger heeft geen richtlijnen voor het omgaan met transgenders, dus worden die ook niet uitdrukkelijk geweerd. Korea is een erg conservatief land waar holebi's en transgenders door velen beschouwd worden als mentaal gestoorden. Zo riskeren homoseksuele soldaten die betrapt worden op seks tot twee jaar gevangenisstraf. In de burgerlijke maatschappij in Zuid-Korea is dat evenwel niet strafbaar. 

Meest gelezen