De C-130 die neerstortte ten zuiden van de hoofdstad Canberra.
AFP or licensors

Blusvliegtuig stort neer in Australië, drie bemannings­leden komen om

In New South Wales, in het zuidoosten van Australië, zoeken reddingswerkers naar het wrak van een blusvliegtuig. Het toestel verdween plots van de radar en is neergestort. De C-130 was bezig met het blussen van bosbranden in een regio op enkele tientallen kilometers van de hoofdstad Canberra. De drie bemanningsleden overleefden de crash niet.

De brandweer van de regio New South Wales zegt dat een C-130 Hercules is neergestort tijdens een blusopdracht ten zuiden van de hoofdstad Canberra. De bemanning overleefde de crash niet, er vielen drie doden. De slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd, maar volgens de autoriteiten gaat het om Amerikaanse burgers.

Helikopters en reddingswerkers hebben het wrak kunnen lokaliseren. Het staat nog steeds in brand. Coulson Aviation, de eigenaar van het toestel, houdt voorlopig zijn grote blusvliegtuigen aan de grond, tot kan uitgesloten worden dat er een systematisch probleem zou zijn.

Want voorlopig is de oorzaak van de crash onbekend. De brandweer weet enkel dat het vliegtuig is gecrasht en dat er een grote vuurbal ontstond toen het neerkwam.

Aanhoudende bosbranden

Het C-130 transportvliegtuig kan zo'n 15.000 liter water of brandvertrager vervoeren. Het was ingeschakeld om in het nationale park Wadbilliga bosbranden te blussen, die de brandweer niet onder controle heeft. 

Op data van de website Flightradar is te zien dat het vliegtuig plots van de radar verdwijnt, ergens ten zuiden van de hoofdstad Canberra. Het blusvliegtuig was een uur en drie kwartier eerder opgestegen op de luchtmachtbasis van Richmond.

Lees voort onder de kaart.

Australië kampt al maanden met extreem weer: extreme droogte, hitte en harde wind leidden tot zware bosbranden in het hele land. Begin deze week regende het dan weer eindelijk in sommige delen van Australië, maar dat leidde hier en daar dan weer tot overstromingen. 

Tot nu toe zijn 29 mensen en naar schatting 1 miljard dieren omgekomen door het vuur. Door warmer weer en harde winden in het zuidwesten van het land dreigt het vuur zich daar vandaag verder uit te breiden. Het vliegveld van hoofdstad Canberra ging donderdag dicht omdat de vlammen te dichtbij komen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen