Video player inladen...

Al vijf Chinese steden in quarantaine wegens coronavirus, maar nog geen internationale noodtoestand

In China zijn al vijf steden in quarantaine geplaatst om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. In de hoofdstad Peking worden grote publieke festiviteiten voor Chinees Nieuwjaar geschrapt. Intussen zijn al meer dan 600 Chinezen besmet met het virus. 18 Chinezen zijn overleden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die vandaag bijeen zat over het nieuwe virus, oordeelt evenwel dat het nog te vroeg is om de uitbraak van het virus aan te merken als een wereldwijde noodtoestand. Dat heeft ze vanavond gezegd op een persconferentie, na een tweedaags spoedberaad.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zat vandaag samen om te bepalen of het nieuwe coronavirus moet worden beschouwd als een internationale bedreiging van de volksgezondheid. Het WHO is van oordeel dat het nog te vroeg is om dat te doen. Het aantal ziektegevallen buiten China blijft immers beperkt, en het land zelf neemt strenge maatregelen.

De WHO omschrijft een wereldwijde noodtoestand als een "uitzonderlijke gebeurtenis" die een risico inhoudt voor andere landen en die vraagt om een internationaal gecoördineerde reactie. De voorbije jaren werden bijvoorbeeld het zikavirus dat in 2016 uitbrak in Latijns-Amerika, en ebola in Afrika beschouwd als een internationale noodtoestand.

"Vergis u niet: dit is een noodtoestand in China", verduidelijkte Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de WHO, over het nieuwe coronavirus. "Maar het is nog geen wereldwijde noodtoestand. Het kan er wel nog een worden." 

Bekijk hier een fragment uit de persconferentie van de WHO (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

Quarantaine

In China zijn intussen vijf steden in quarantaine geplaats om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Na Wuhan (11 miljoen inwoners) zijn dat ook Huanggang (7,5 miljoen inwoners), Ezhou, Chibi en Xiantao. Alle steden liggen in de centrale provincie Hubei. Het gaat in totaal om meer dan 20 miljoen mensen die hun stad niet mogen verlaten.

De quarantaine houdt in dat alle openbaar vervoer wordt stilgelegd en de luchthavens gesloten blijven. Ook het uitgaansleven wordt grotendeels stilgelegd. In Huanggang moeten bioscopen voorlopig dicht blijven en ook internetcafés worden gesloten. Aan de inwoners wordt gevraagd om de steden niet te verlaten, tenzij om speciale redenen.

Gisteren werden deze maatregelen al genomen in Wuhan. Volgens Vlaming Jan Renders, die in Wuhan woont, is het autoverkeer uit die stad wel nog toegelaten. 

De Chinese nationale spoorwegmaatschappij laat weten dat ze iedereen die al een treinkaartje had gekocht, maar dat niet meer kan gebruiken, zal terugbetalen. (De tekst gaat voort onder de kaart.)

Het nieuwe longvirus brak uit in Wuhan en heeft intussen al aan 18 Chinezen het leven gekost. Eén van de doden is gevallen buiten de provincie Hubei.

Meer dan 600 Chinezen zijn intussen besmet met het virus. Volgens een rekenmodel van het Imperial College in Londen zou het werkelijke aantal besmettingen echter veel hoger kunnen liggen. Volgens hun schatting, op basis van ervaringen met soortgelijke ziekten, zouden er ongeveer 4.000 mensen besmet kunnen zijn in Wuhan alleen al.

Dit weekend start de viering van Chinees Nieuwjaar, een periode waarin miljoenen Chinezen door het land reizen om hun familie op te zoeken en samen te vieren. Dat verhoogt de kans op nieuwe besmettingen. Chinezen trekken in die periode ook vanuit het buitenland naar China of andersom. En in verschillende grote steden zijn er evenementen die traditiegetrouw druk bezocht worden.

Of die overal nog zullen plaatsvinden, is nog onduidelijk. In de hoofdstad Peking worden grote publieke evenementen in verband met Chinees Nieuwjaar alvast geschrapt, waaronder de beroemde Temple Fairs, festiviteiten vol folklore waar elk jaar rond Chinees Nieuwjaar een massa mensen op afkomt. (De tekst gaat voort onder de foto.)

De Tianhe-luchthaven in Wuhan. Geen enkele vlucht landt of vertrekt er nog.
AFP or licensors

Internationale luchthavens nemen maatregelen

Buiten China zijn voorlopig een tiental gevallen van besmettingen bekend, waaronder 4 in Thailand, 2 in Vietnam en telkens 1 in Japan, Zuid-Korea, Singapore, Taiwan en de Amerikaanse staat Washington. Volgens India is ook een Indiase verpleegkundige in Saudi-Arabië besmet, maar Saudi-Arabië zelf ontkent dat. 

In elk geval nemen wereldwijd al verschillende luchthavens maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Mensen die aankomen uit regio's waar het virus heerst, moeten naar een speciale ruimte en worden daar onderzocht. Dat is bijvoorbeeld het geval op Heathrow in Londen, in Rome, in Istanbul, op enkele luchthavens in de VS en in verschillende Afrikaanse landen. Rusland heeft de controle aangescherpt op alle luchthavens en bij alle grensovergangen met China.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" en wie vragen heeft over dit thema: stel ze in het invulveld onderaan.

Video player inladen...

Bekijk hier het gesprek met viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen