Video player inladen...

De moeizame strijd tegen ebola in Oost-Congo: "Door het opgeflakkerde geweld moeten we bijna van nul herbeginnen"

In Oost-Congo was men goed op weg om na anderhalf jaar een einde te maken aan de ebola-epidemie. Maar door een opflakkering va het geweld, raakten nieuwe mensen besmet. VRT NWS-journalist Stijn Vercruysse is in het ebolagebied en maakte deze reportage in Béni, een van de epicentra van de epidemie.

Ebola is nog niet bestreden in Oost-Congo, zoveel is duidelijk. De epidemie, die nu al anderhalf jaar duurt, maakte al meer dan 2.300 doden. Hoewel de ziekte zo goed als bestreden leek, doken er afgelopen week opnieuw 16 besmettingen op.

Het opgeflakkerde geweld is daar de oorzaak van. "We moeten nu bijna van nul beginnen", zegt dokter Jean-Jacques Muyembe, de nationale coördinator ebolabestrijding, aan VRT NWS. Ebola is dan ook een van de grootste uitdagingen voor president Félix Tshisekedi, nu één jaar aan de macht in Congo.

Bekijk de reportage, van onze ploeg ter plaatse:

Video player inladen...

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over dokter Muyembe:

Video player inladen...

Wat is ebola?

Het ebolavirus is genoemd naar de Ebolarivier in de regio. Het virus veroorzaakt koorts en zware bloedingen en is zeer dodelijk. Minstens de helft van de patiënten overlijdt aan de ziekte.

Klik hiernaast (mobiel: hierboven) op het artikel "Ebola in Congo: hoe gevaarlijk is de ziekte?" om meer te weten over het virus.

Bekijk hier het gesprek in "Terzake" met humanitair spoedarts Reginald Moreels:

Video player inladen...

Meest gelezen