Video player inladen...

KU Leuven en Universiteit Antwerpen laten geen studenten meer naar China vertrekken wegens coronavirus

De KU Leuven en de Universiteit Antwerpen laten geen studenten meer naar China vertrekken wegens het coronavirus. Concreet stonden 7 studenten van de KU Leuven op het punt om op Erasmusreis naar daar af te reizen, maar dat gaat voorlopig niet door. 19 andere studenten die al ter plekke zijn, mogen daar voorlopig blijven. De Universiteit Antwerpen heeft enkele studenten ter plaatse en ook een aantal medewerkers. Zij blijven voorlopig ook daar.

Het coronavirus in China heeft ook gevolgen voor mensen in ons land. Zo heeft de KU Leuven vanochtend alle studenten die een Erasmusreis naar China hadden gepland, ingelicht dat voorlopig niemand mag vertrekken, uit schrik voor het coronavirus. De Universiteit Antwerpen nam in de loop van de namiddag dezelfde beslissing. 

"Het is niet omdat er onmiddellijke risico's zijn voor onze studenten, maar wel omdat het daar, vooral in de stad Wuhan, heel moeilijk is om zich te verplaatsen. Het leek ons daarom niet verstandig om in deze omstandigheden studenten naar China te laten vertrekken", zegt vicerector Peter Lievens.

Bij de KU Leuven gaat het om 7 studenten die op het punt stonden om dit semester naar China te vertrekken. 19 andere studenten die nu al in China zitten, mogen er blijven, maar krijgen extra gezondheidsadvies.

Het is niet de eerste keer dat de KU Leuven dergelijke maatregelen neemt. Ook met het SARS-virus, zo'n 15 jaar geleden, zagen studenten hun uitwisselingsavontuur in China in rook opgaan. Toch is dit vrij uitzonderlijk, zegt Lievens. "Voor die studenten worden alternatieve programma's voorzien."

Onvoorspelbaar

"Het is nogal een drastische beslissing omdat China zo’n groot land is", zegt vicerector Filip Lardon van de Universiteit Antwerpen over de beslissing om studenten en medewerkers niet meer naar China te laten vertrekken. "Het probleem is de onvoorspelbaarheid van de verspreiding van het virus. De verspreiding gaat sneller dan we aanvankelijk hadden verwacht."

We proberen met de andere universiteiten op één lijn te staan

Filip Lardon, vice-rector Universiteit Antwerpen

"We zijn vooral bang dat bij een eventuele terugroeping, sommige luchtvaartmaatschappijen bepaalde regio’s niet meer zullen aandoen. Daarom hebben we beslist om reizen naar China niet meer toe te laten binnen het kader van onze verzekeringspolis. We proberen ook met de andere universiteiten in ons land op één lijn te staan."

Ook de Universiteit Antwerpen heeft een aantal studenten en medewerkers die momenteel in China verblijven. "We hebben enkele studenten en personeelsleden in China", zegt Lardon. "We gaan ze momenteel niet terugroepen. Mocht de situatie escaleren, dan zullen we dat wel doen."

Universiteit Gent laat wel nog studenten vertrekken

De Universiteit Gent laat studenten voorlopig wel nog afreizen naar China. "We houden nauwlettend het reisadvies van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken in het oog en we houden ons voorlopig aan hun aanbevelingen en leggen nog geen reisbeperking op", meldt de universiteit.

De universiteit heeft studenten en personeel die momenteel in China verblijven, gecontacteerd met enkele aanbevelingen. Zo moeten hygiënemaatregelen strikt worden toegepast en bij ziektesymptomen onmiddellijk een arts worden geraadpleegd.

Indien de FOD Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies formuleert, zal de universiteit dat volgen.

De Vrije Universiteit Brussel beraadt zich momenteel over mogelijke maatregelen.

Viroloog Marc Van Ranst: "Geen reden om ons in België zorgen te maken"

Intussen zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) dat we ons in België nog geen zorgen hoeven te maken. Enerzijds is het virus nog in geen enkel Europees land opgedoken, anderzijds is er de Chinese overheid die heel strenge maatregelen neemt, argumenteert van Ranst: "De Chinezen doen heel erg hun best, ze zetten zelfs een hele stad van miljoenen inwoners onder lockdown (Wuhan, waar het virus uitbrak, red.) dus er kan daar niemand uit, er vertrekken geen vluchten en geen treinen. Ze doen echt hun best om het virus daar te houden dus dit zal een epidemie wel vertragen." 

Die sterfgevallen bij dit coronavirus zien we eigenlijk elk jaar ook bij ernstige griep bij ons. In dat opzicht moet je dit kunnen relativeren

Er is anderzijds wel een parallel te trekken met SARS-virus dat in 2002 opdook in China, geeft Van Ranst toe: "Op dit moment lijkt het iets minder uitgesproken, maar dat dachten wij in het begin van de SARS-episode ook. De kans dat het evolueert naar een SARS-achtige toestand is in mijn inschatting wel reëel."

Net als bij SARS zijn het vooral oudere mensen die aan deze ziekte kunnen sterven. Bij jongere mensen zal het sterftecijfer veel lager zijn. "Maar we moeten ook kunnen toegeven dat bij een griep, wanneer die een longontsteking geeft bij iemand van 80 jaar, dat de mortaliteit daar ook zeer hoog van is. Dus dat ernstige longlijden in China, dat zien we eigenlijk ook elk jaar in ons land en overal ter wereld, met ernstige griep. Dus we moeten dit in dat kader ook wel kunnen relativeren." 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen