Videospeler inladen...

Hardleerse dierenverwaarlozers krijgen celstraf van 5 maanden én 40.000 euro boete

Een koppel boeren uit Heikruis, in Vlaams-Brabant, is voor de vierde keer veroordeeld voor zware dierenverwaarlozing. De rechter besliste om hen een effectieve celstraf van 5 maanden én een zware geldboete van elk 40.000 euro op te leggen. Daarbovenop kregen zowel het koppel als hun ouders een levenslang verbod om nog dieren te houden. 

De afgelopen jaren werden op de boederij al honderden dieren in beslag genomen omdat ze zwaar verwaarloosd werden. Daarnaast probeerde de rechtbank het koppel te stoppen door verschillende geldboetes op te leggen en hen een levenslang verbod om nog landbouwdieren te houden te geven. 

Het hield hen echter niet tegen om toch nog dieren te houden. De twee moesten deze keer voor de rechter komen omdat er de afgelopen 3 jaren opnieuw dieren in beslag genomen moesten worden. Het gaat om meer dan 100 schapen, 12 kalkoenen, 36 kippen en 2 ganzen. 

"Figuurlijke middelvinger"

Na hun eerdere veroordelingen hadden ze de dieren op naam van de ouders van de vrouw gezet, maar volgens de rechtbank was dat niet meer dan een administratieve truc om hun verbod om nog dieren te houden te omzeilen. “Het is duidelijk dat de familie samen leeft en samen de dieren houdt”, zei de rechter in zijn vonnis. “Het gaat hier om grondige inbreuken en een zware schending van het dierenwelzijn. De dieren krijgen niet de nodige zorgen en na een inbeslagname worden er opnieuw dieren gehouden."

De dieren krijgen niet de nodige zorgen en na een inbeslagname worden er opnieuw dieren gehouden

rechter in het vonnis

"De beklaagden stellen zich bijzonder hardleers op en ze hebben meermaals de figuurlijke middelvinger opgestoken naar de diverse inspectiediensten, de politie en het gerecht.”

De rechtbank veroordeelde de twee veehouders dan ook elk tot een effectieve gevangenisstraf van 5 maanden en een geldboete van 40.000 euro. Hun ouders werden veroordeeld tot een geldboete van 16.000 euro. Daarbovenop legde de rechtbank hen alle vier een levenslang verbod op om nog dieren te houden. Volgens hun advocaat wordt er zeker in beroep gegaan tegen de veroordeling. Daardoor zal het levenslange verbod op dit moment nog niet afgedwongen kunnen worden. 

Wetswijziging

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) reageert verbolgen op de hele situatie: "Het landbouwerskoppel heeft al meer dan genoeg kansen gekregen. Al jaren geleden werd de hulp van "Boeren op een kruispunt" aangeboden. Er werden maatregelen opgelegd om de situatie recht te trekken, maar het landbouwerskoppel gaf er gewoon geen gevolg aan."

"Als er al iets positief valt te leren uit dit verhaal, is het wel dat politie en parket eindelijk dierenwelzijn serieus nemen." Het namelijk de eerste keer dat er effectieve celstraffen worden uitgesproken voor dierenverwaarlozing.

Wie keer op keer en jarenlang dieren zoveel leed aandoet, hoort thuis achter de tralies

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA)

"Wie keer op keer dieren zoveel leed aandoet, hoort thuis achter de tralies. Ik heb de wet speciaal veranderd om effectieve gevangenisstraffen mogelijk te maken en na dit vonnis verwacht ik dat het ook effectief gebeurt", besluit Weyts.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen