Video player inladen...

Doomsday Clock "voor het einde der tijden" duikt voor het eerst onder 2 minuten voor 12

De zogenoemde Doomsday Clock, een symbolische klok die aangeeft hoe dicht we bij het einde van de wereld staan, is 20 seconden vooruit gezet. Vorig jaar stond ze nog op 2 voor 12, nu staat ze op 100 seconden voor 12. "We gebruiken voortaan seconden om  uit te drukken hoe dicht de wereld bij een catastrofe staat, geen uren of minuten", zegt Rachel Bronson, de voorzitter van de Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) aan nieuwszender CNN. 

De BAS is een heterogene groep van wetenschappers onder wie ook 13 Nobelprijswinnaars. In 1947 riep de organisatie de Doomsday Clock in het leven. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de klok dat die op minder dan 2 minuten staat. 

De organisatie vreest meer dan ooit voor het gebruik van nucleaire wapens. Zo is het Russisch-Amerikaanse ontwapeningsverdrag INF beëindigd. Ook de klimaatcrisis en het gebrek aan actie om die op te lossen, worden als een groot probleem gezien, net als de destabiliserende gevolgen van nieuwe technologieën. 

De leden van de BAS gaan met hun voorspelling in tegen de retoriek van de Amerikaanse president Donald Trump. Die had dinsdag tijdens een toespraak op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos nog gewaarschuwd voor "onheilsprofeten" en "voorspellingen van de apo­ca­lyps". Zijn toespraak werd gezien als een uithaal naar Greta Thunberg, die op dat moment ook in Davos aanwezig was.

Bekijk hier beelden van de onthulling van de klok:

Video player inladen...

Meest gelezen