Einde van "cash for car": Grondwettelijk Hof vernietigt systeem waarmee salariswagen kan worden geruild voor loon 

Het systeem waarmee mensen hun salariswagen kunnen inruilen voor meer loon, moet worden afgeschaft. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. "Cash for car", zo heette de regeling die twee jaar geleden werd ingevoerd. Maar die zorgde voor een ongelijke behandeling tussen werknemers, oordeelt het Hof. 

"Cash for car" laat mensen toe hun salariswagen in te ruilen voor meer loon, met dezelfde fiscale en sociale voordelen als die wagen biedt. De socialistische en christelijke vakbond stapte samen met drie klimaatorganisaties naar het Grondwettelijk Hof om de wet uit maart 2018 aan te vechten. 

Discriminerend

Met succes, zo blijkt nu. Het systeem is discriminerend, vindt het Hof. Werknemers die geen salariswagen krijgen, kunnen die niet omzetten in loon, en dus ook niet genieten van de belastingvoordelen die "cash for car" op dat loon toelaat. 

Dat de files zouden verminderen, de bedoeling van het systeem, is ook niet zeker, zegt het Hof. Wie zijn salariswagen inruilt voor meer loon, kan "daarmee een goedkopere kleinere wagen aanschaffen, die in even grote mate bijdraagt aan het fileprobleem", staat in de uitspraak. 

Mobiliteitsbudget

Het systeem mag nog maximaal tot het einde van het jaar blijven bestaan. Het mobiliteitsbudget, een ander systeem, blijft voor alle duidelijkheid wel geldig. "Werknemers in het 'cash for car'-systeem kunnen daarop overstappen", suggereert Piet Van den Bergh van het ACV, dat "cash for car" mee aanklaagde. 

Met die geldsom kunnen werknemers vrij kiezen hoe ze zich verplaatsen van huis naar het werk en terug. Dat kan met een (milieuvriendelijke) bedrijfswagen, maar het budget kan ook worden gebruikt voor openbaar vervoer. Het overschot wordt uitbetaald, al gaat daar in tegenstelling tot bij "cash for car" wel een bijdrage van 38 procent van af.

Weinig succes

Sowieso had "cash for car" tot nu toe weinig succes. SD Worx, dat zicht heeft op een derde van de lonen in de privésector, zag dat minder dan 1 procent van de mensen met een salariswagen die inruilde voor meer loon. Dat was wel een stijging ten opzichte van juli vorig jaar. 

Beluister hier het interview met Piet Van den Bergh van het ACV op Radio 1: 

Meest gelezen