Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Internationaal Gerechtshof: "Myanmar moet er alles aan doen om genocide tegen Rohingya te voorkomen"

Myanmar moet alle maatregelen nemen die het kan om een genocide van de Rohingya te voorkomen. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof geoordeeld. Volgens het Hof loopt die islamitische etnische minderheid nog altijd een groot risico om vervolgd te worden.

De Rohingya zijn een moslimminderheid in het voornamelijk boeddhistische Myanmar en worden al jaren gediscrimineerd door de overheid. Die beschouwt hen als illegale immigranten en weigert hen de Myanmarese nationaliteit te geven.

In 2017 voerde het Myanmarese leger een militaire campagne in de deelstaat Rakhine, in het westen van het land. Duizenden Rohingya kwamen toen om het leven. Meer dan 700.000 Rohingya vluchtten naar buurland Bangladesh.

Het kleine West-Afrikaanse moslimland Gambia spande in naam van tientallen andere moslimlanden een zaak aan bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat oordeelt nu dat Myanmar dringend "alle mogelijke maatregelen" moet nemen om een genocide op de Rohingya te voorkomen. Volgens het Hof lopen de Rohingya namelijk nog altijd het risico om massaal vermoord te worden.

Myanmar moet volgens het Hof voorkomen dat er nog mensen vermoord worden of ernstige fysieke of psychische schade oplopen. De overheid moet ook bewijzen verzamelen van mogelijke genocide die al heeft plaatsgevonden. Myanmar zal over vier maanden ook nog eens voor het Hof moeten verschijnen om verslag uit te brengen over de uitvoering van de uitspraak van het Hof.

De uitspraak is bindend en er kan niet tegen in beroep gegaan worden. Toch heeft het Internationaal Gerechtshof weinig middelen om de uitspraak effectief af te dwingen. Experts vragen zich dan ook af of Aung San Suu Kyi, de regeringsleider in Myanmar, het oordeel van het Hof wel zal uitvoeren. Daarom roepen ze de internationale gemeenschap op om de druk op haar te verhogen.

Aung San Suu Kyi kwam eind vorig jaar zelf getuigen in de rechtbank. Ze noemde het geweld in haar land een intern conflict dat door militante Rohingyagroepen uitgelokt is en de aangespannen zaak tegen haar land "onvolledig en niet correct".

De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof zal de internationale reputatie van Aung San Suu Kyi hoe dan ook nog meer schade toebrengen. De politica kreeg 30 jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede wegens haar verzet tegen het militaire regime in het land. Ze zat lange tijd in de gevangenis en leefde later onder huisarrest. Maar sinds de crisis rond de Rohingya stijgt de internationale kritiek op haar en wordt hier en daar zelfs geopperd dat haar Nobelprijs afgenomen moet worden.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen