Videospeler inladen...

23 transmigranten toevallig ontdekt in koelwagen in havengebied van Zeebrugge

In de transportzone van het havengebied in Zeebrugge zijn deze voormiddag 23 transmigranten gevonden in een koelwagen. Niemand van hen is in levensgevaar. De transmigranten zijn toevallig gevonden toen een vracht werd overgeladen. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé vindt dat er dringend werk gemaakt moet worden van verhoogde controles in de haven.

De 23 transmigranten werden ontdekt toen het koeltransport werd geopend om de lading eruit te halen. Het gaat om mensen die verklaren uit Eritrea te komen, onder wie drie vrouwen. Er zijn geen kinderen bij en niemand van de gevonden personen is in levensgevaar. Maar op het moment van de ontdekking bedroeg de temperatuur in het transport amper 2 graden. Volgens de federale politie probeerden de transmigranten via de koelwagen in het Verenigd Koninkrijk te geraken.

Het parket van Brugge laat weten dat de transmigranten naar alle waarschijnlijkheid in het koeltransport werden gestopt in de regio van Borgworm, in Luik. Vermoedelijk gebeurde dat afgelopen nacht. 

Transportzone

"Wanneer mensensmokkelaars op een parking of op een bedrijventerrein in het binnenland vaststellen dat een lading van een stilstaande vrachtwagen het Verenigd Koninkrijk als bestemming heeft, laden zij de personen in, in de hoop dat het koeltransport effectief via een haven naar het Verenigd Koninkrijk zal reizen", aldus Frank Demeester van het parket van Brugge.

"In dit geval is het transport niet meteen de haven van Zeebrugge ingereden, zoals de mensensmokkelaars allicht hadden gehoopt, maar diende de lading eerst te worden uitgeladen in een Zeebrugs bedrijf in de transportzone om pas in een tweede fase met andere transporten naar het Verenigd Koninkrijk te worden verscheept."

Waalse parkings

Volgens Demeester is het niet toevallig dat het traject van de transmigranten begon in Wallonië. "We stellen vast dat mensensmokkelaars steeds meer de parkings in het zuiden van ons land tot hun actieterrein gaan rekenen en van daaruit gaan smokkelen. Zij screenen transporten in de mate van het mogelijke, en beslissen vaak pas na lange tijd welke vrachtwagen of koeltransport geschikt is."

We stellen vast dat mensensmokkelaars steeds meer de parkings in het zuiden van ons land tot hun actieterrein gaan rekenen

parket Brugge

"Door het oog van de naald"

Het stuit West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé tegen de borst dat de ontdekking op toevallige basis zou gebeurd zijn: "Als er geen overlading was en deze mensen effectief naar het Verenigd Koninkrijk vertrokken waren, stond hen waarschijnlijk hetzelfde lot te wachten als de 39 Vietnamezen die dag op dag drie maanden geleden dood teruggevonden werden in een koelwagen."

Ik denk dat er eerst doden moeten vallen vooraleer er sommigen wakker worden

Carl Decaluwé

"Het is nu al de tweede keer deze week dat we in West-Vlaanderen door het oog van de naald kruipen. Eerst De Panne, nu Zeebrugge. Ik denk dat er eerst doden moeten vallen vooraleer er sommigen wakker worden." Decaluwé wil dan ook een oproep doen aan de federale overheid om meer middelen en mankracht in te zetten zodat er extra controles mogelijk zijn. "We spreken hier nog altijd over mensen", besluit Decaluwé. 

De federale politie laat in een reactie weten dat ze even waakzaam zijn als de gouverneur: "Maar het is nu eenmaal onmogelijk om aan elke container een politieman of -vrouw te zetten. Met de middelen die we hebben doen we ons uiterste best en bekijken we maximaal waar we nog meer kunnen doen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen