PostNL stopt na 125 jaar met postboot: 3 uur varen voor 5 brievenbussen

In Nederland stopt PostNL met het bezorgen van de post per boot. In het waterrijke natuurgebied De Biesbosch doet een bootje er drie uur over om langs vijf postadressen te varen. “Dat is te duur en te omslachtig”, volgens PostNL. Het postbedrijf zoekt nu samen met de bewoners naar alternatieven voor de postbedeling.

In De Biesbosch wordt de post al bijna 125 jaar per boot rondgevaren. Maar aan de traditie die in 1896 begon, komt dit voorjaar een einde. Dat melden lokale media in Nederland. Destijds werd de postronde in het leven geroepen om de postadressen te bedienen, omdat de boot de enige mogelijkheid is om bij de huizen langs het water te komen. Volgens de postwet moet namelijk elke Nederlander post kunnen ontvangen.

De boot deed er vroeger twee dagen over om de bestelronde af te varen, maar er waren toen nog meer postadressen dan nu en ook meer post. Anno 2020 doet de boot drie uren over de 45 kilometer lange tocht langs vijf postadressen. Maar ook aan dat verhaal komt een eind, omdat het te duur is en de postboot veel CO₂ uitstoot. (Lees verder onder de kaart.)

“Een datum hebben we nog niet”, zegt een woordvoerder van PostNL. Hoe de bewoners van het gebied in de toekomst hun post zullen krijgen, is nog een vraagteken.

“We zijn met bewoners, waar we de post nog met de boot bezorgen in overleg voor een maatoplossing”, zegt de woordvoerder aan de Nederlandse Omroep Brabant. De laatste “echte” postboot, een vaartuig uit 1979, werd overigens al uit de vaart genomen en vervangen door een polyester bootje.

Meest gelezen