Recordaantal van bijna 93 miljoen dienstencheques gekocht vorig jaar

Er is vorig jaar een recordaantal dienstencheques gekocht. Het waren er bijna 93 miljoen, dat is 6 miljoen meer dan in 2018. Het aantal gebruikers steeg tot 776.000. De overgrote meerderheid van de dienstencheques wordt gebruikt voor poetshulp. De dienstencheque is onmisbaar geworden in de Vlaamse huishoudens, zegt minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), meer en meer ook voor oudere mensen.

Er zijn vorig jaar welgeteld 92.874.835 cheques aangekocht door in totaal 776.000 Vlamingen. Beide cijfers zijn een record. Voor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is het duidelijk dat de dienstencheque niet meer weg te denken is uit de Vlaamse huishoudens, jonge en minder jonge: “Voor honderdduizenden gezinnen is de wekelijkse afspraak met de poetshulp intussen onmisbaar in het kader van de combinatie werk en gezin, en een groep oudere mensen kan langer thuis blijven wonen.”

Kleine kanttekening: de nieuwe Vlaamse regering heeft de fiscale aftrek voor de dienstencheque sinds begin dit jaar verminderd. Daardoor was er in december vorig jaar een duidelijke stijging van het aantal aangekochte dienstencheques. Die zullen dit jaar gebruikt worden. Het is afwachten of er daardoor dit jaar minder cheques zullen verkocht worden, en of het record dus eenmalig was.

Door het succes is er intussen een tekort aan poetshulpen

Maar het huidige succes van het systeem maakt wel dat er een tekort is aan poetshulpen (dienstencheques worden in 96 procent van de gevallen gebruikt voor poetshulp). Momenteel werken in de sector een 100.000 mensen. Vaak zijn het laaggeschoolden en vaak is er ook een taalbarrière. Om meer mensen aan de slag te krijgen, krijgt de VDAB van minister Crevits 2 miljoen euro extra voor “job- en taalcoaching”.

Het succes van de dienstencheque staat in schril contrast met de problemen die de ondernemingen ondervinden die de poets- en andere hulpen uitsturen. Hun aantal is vorig jaar gedaald tot 786, 45 minder dan in 2018.

Minister Crevits wil daar iets aan doen, gezien het belang van de sector: “Het is duidelijk dat de sector van de dienstencheques het moeilijk heeft. Ik heb een onderzoek besteld naar de rentabiliteit en het effect van schaalgrootte. In het voorjaar moet dat onderzoek klaar zijn en dan ga ik met bedrijven en vakbonden aan tafel om de sector sterker te maken.”  

Er waren dit jaar ook al protesten van de poetshulpen en gezinshulpen zelf. Zij eisen meer loon en betere arbeidsomstandigheden. Concreet willen ze 1,1 procent opslag. Maar dat is federale materie.

Meest gelezen