Videospeler inladen...

Tientallen staatshoofden herdenken bevrijding Auschwitz in Jeruzalem: Netanyahu en Pence halen uit naar Iran

Tientallen staatshoofden en regeringsleiders hebben in Jeruzalem de bevrijding van het het concentratie- en vernietigingskamp van Auschwitz herdacht, nu 75 jaar geleden. In Auschwitz werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen, bijna allemaal Joden, vermoord. De sprekers in Jeruzalem waarschuwden voor nieuwe signalen van antisemitisme. Bij de Israëlische premier Netanyahu en de Amerikaanse vicepresident Pence kreeg die waarschuwing een politieke tint. Zij riepen op om front te vormen tegen Iran, "het meest antisemitische regime van de planeet".

De vijfde editie van het World Holocaust Forum, dat sinds 2005 wordt georganiseerd in Israël, stond dit jaar in het teken van de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz. "De Holocaust herdenken, strijden tegen antisemitisme", was het motto van het evenement.

Het vond dit jaar plaats in Yad Vashem, het herdenkingsmuseum voor de slachtoffers van de Holocaust, de systematische Jodenvervolging en genocide door de nazi's voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Bijna 50 staatshoofden en regeringsleiders waren bijeen om de herdenkingsplechtigheid bij te wonen. "Een evenement van ongekende omvang voor Israël", zegt correspondente Ankie Rechess. 

Steinmeier: "Beladen met de zware historische last van de schuld"

Bij de genodigden waren koning Filip en Europees president Charles Michel en de Britse kroonprins Charles. Ook de Franse president Emmanuel Macron, de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence waren aanwezig en hielden een toespraak.

De Duitse president, Walter Steinmeier, sprak voor het eerst in Yad Vashem. Hij erkende dat de misdaden die vandaag werden herdacht, Duitse misdaden waren. "Ik sta hier voor jullie als de president van Duitsland, en ik sta hier beladen met de zware historische last van de schuld."

Netanyahu en Pence gaan politieke toer op

Steinmeier ging ook in op nieuwe signalen van jodenhaat. Ook andere sprekers benadrukten dat antisemitisme vandaag weer actueel is. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence kreeg dat een actuele, politieke vertaling. Zij wezen met een beschuldigende vinger naar Iran.

"Het meest antisemitische regime van de planeet", zei Netanyahu. Hij zwaaide met lof naar de Verenigde Staten omdat die "de tirannen van Teheran het hoofd bieden". Ook de Amerikaanse vicepresident Mike Pence riep op om een front te vormen tegen Iran.

De Franse president Emmanuel Macron, die na Netanyahu en Pence aan het woord kwam, waarschuwde dan weer dat de Holocaust niet mag worden gebruikt voor eigen politieke agenda's. "Niemand heeft het recht om zich te beroepen op zijn doden om eender welke verdeeldheid of haat te rechtvaardigen", zei de Franse president. 

Poolse president blijft weg uit protest

Volgende maandag, 27 januari, de eigenlijke dag van de bevrijding van Auschwitz en de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, vindt ook in het voormalige concentratiekamp zelf, in Polen, een plechtigheid plaats die door tientallen hoogwaardigheidsbekleders zal worden bijgewoond. Voor ons zullen koning Filip en koningin Mathilde en premier Sophie Wilmès er zijn. Ook Europees president Charles Michel zal aanwezig zijn.

In Polen is er wrevel omdat Israël de herdenking eerder én groter wou houden. De Poolse president Andrzej Duda bleef weg uit Jeruzalem, ook  al uit protest omdat hem geen spreektijd was toegekend, terwijl de Russische president Vladimir Poetin wél een toespraak mocht houden.

Duda en Poetin zijn al enige tijd verwikkeld in een discussie over de rol van Polen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Volgens Duda probeert Poetin Polen de schuld voor de Tweede Wereldoorlog in de schoenen te schuiven.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Poetin is in Jeruzalem trouwens extra op de voorgrond getreden, want hij mocht ook een monument inhuldigen ter ere van de slachtoffers van het Beleg van Leningrad. Tijdens de meer dan twee jaar durende belegering (van september 1941 tot januari 1944) van de Sovjet-Russische stad door de nazi's kwamen meer dan 800.000 mensen om het leven.

"Het Beleg van Leningrad en de Shoah zijn twee gebeurtenissen die met niets anders kunnen worden vergeleken", zei Poetin. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu prees dan weer de bijdrage van de toenmalige Sovjetunie bij het verslaan van nazi-Duitsland.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen