VS weigert visa voor vrouwen die verdacht worden van "bevallingstoerisme"

De regering van president Donald Trump zal visa weigeren voor zwangere vrouwen die ervan verdacht worden dat ze naar de Verenigde Staten komen om daar te bevallen en er zo voor te zorgen dat hun kind automatisch de Amerikaanse nationaliteit krijgt. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

Kinderen die in Verenigde Staten worden geboren, krijgen automatisch de Amerikaanse nationaliteit, maar Trump wil daar paal en perk aan stellen. "Deze veranderde regelgeving is nodig voor de veiligheid", zegt het Witte Huis. Ook geeft de verklaring het immigratiesysteem en de integriteit van het Amerikaanse burgerschap op als reden. "De industrie van bevallingstoerisme dreigt de ziekenhuizen in het land te overbelasten en ze voedt criminele activiteiten."

"Deze flagrante tekortkomingen van het Amerikaanse systeem een halt toeroepen, zal ons helpen om dit aanhoudende misbruik te bestrijden en uiteindelijk de Verenigde Staten te beschermen", zegt het Witte Huis. Het voert ook aan het geld van Amerikaanse belastingplichtigen te willen beschermen.

Bevallingstoerisme is een lucratieve activiteit, zowel in de VS als elders. Bedrijven publiceren advertenties en vragen tot 80.000 dollar voor de praktijk, waarbij ze hotelkamers en medische zorg aanbieden. Veel (rijke) vrouwen uit Rusland en China reizen naar de VS om daar te bevallen. De VS pakt de praktijken al aan van voor het aantreden van Trump. 

Meest gelezen