Videospeler inladen...

Veel fijn stof in de lucht vandaag, Vlaamse Milieumaatschappij vraagt om geen houtkachels aan te steken

De informatiedrempel voor fijn stof is de afgelopen 24 uur overschreden voor heel Vlaanderen. Dat wil zeggen dat de luchtkwaliteit ondermaats is en dat kan gezondheidsklachten veroorzaken. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) roept daarom op om vandaag geen hout te stoken in kachels of haarden.

De afgelopen 24 uur zijn er in Vlaanderen gemiddeld 36 microgram fijnstofdeeltjes per kubieke meter gemeten. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). Daarmee is de drempel van 35 µg/m³ nipt overschreden en moet de overheid de bevolking informeren over  de slechte luchtkwaliteit. Het gaat om de deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer (PM2.5). Deze zijn schadelijker voor de gezondheid, omdat ze dieper in de longen kunnen dringen.

Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid en kan ademhalings­problemen veroorzaken. Mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen beter geen zware fysieke inspanningen doen vandaag. Het gaat dan vooral om jonge kinderen, oudere mensen, of mensen die al aandoeningen van de luchtwegen (zoals astma) of hart- en vaatziekten hebben.

Dat er momenteel zo veel fijn stof in de lucht zit, heeft te maken met het weer. Er hangt al dagen een hogedrukgebied boven ons land en er is weinig wind. Dat zorgt voor een stabiele atmosfeer, waardoor de lucht slecht verdund wordt. Ook morgen wordt er nog slechte luchtkwaliteit verwacht en wordt de informatiedrempel voor fijn stof wellicht opnieuw overschreden. "In Brussel en Wallonië is er voorlopig nog geen probleem", zegt Frans Fierens van IRCEL.

Houtverbranding is de belangrijkste bron van fijn stof in Vlaanderen

Katrien Smet, Vlaamse Milieumaatschappij

De Vlaamse Milieumaatschappij roept intussen de bevolking op om geen houtkachels aan te steken. "We vragen om geen hout te verbranden in open haarden of kachels. Zeker niet als bijverwarming of om sfeer te creëren", zegt woordvoerder Katrien Smet.

"Houtverbranding is de belangrijkste bron van fijn stof in Vlaanderen, zeker in de wintermaanden. Dus hoe minder hout we verbranden, hoe beter voor onze gezondheid en onze luchtkwaliteit. Maar we willen natuurlijk ook niet dat mensen kou gaan lijden."

De VMM en het IRCEL houden de luchtkwaliteit de komende uren en morgen verder in de gaten. "We zullen de bevolking via de media verwittigen als ons stookadvies opnieuw wordt ingetrokken", zegt Smet.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen